Bild: Flickr/claes krantz.
Bild: Flickr/claes krantz.

Hamnarbetarförbundet, som saknar kollektivavtal med arbetsgivaren, strejkar i Göteborg containerhamn. Orättvist, menar både arbetsgivaren och det konkurrerande fackförbundet Transport.

I dag tisdag, gick Svenska hamnarbetarförbundet ut i strejk i Göteborgs containerhamn efter att förhandlingarna mellan facket och arbetsgivaren Sveriges Hamnar fallit samman.

Hamnarbetarförbundets krav gäller bland annat bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö.

– För vår del handlar det om att bibehålla grundläggande fackliga rättigheter. Vi vill bland annat kunna bestämma vilka representanter vi skickar till förhandlingar, säger Robert Lindelöf, förtroendeman Hamnarbetarförbundet till SVT Nyheter Väst.

Hamnarbetarförbundet, som organiserar en stor del av hamnarbetarna, har inget kollektivavtal med Sveriges Hamnar. Därmed är man heller inte bunden av fredsplikten.

Däremot har arbetsgivaren kollektivavtal med det andra hamnfacket Transport.

– Vi har ju kollektivavtalet, men med det följer även skyldigheter, som fredsplikt. Hamnarbetarförbundet har alltid haft samma rättigheter som vi, de har varit med och förhandlat och haft egna skyddsombud. Men när de inte velat vara med längre har de kunnat gå ut i konflikt. De tycker både vi och arbetsgivaren är orättvist, sa Daniel Börjesson, vice ordförande för Transport i containerhamnen till Transportarbetaren tidigare i veckan.

Och Joakim Ärlund, vd på Sveriges Hamnar, menar att det är orimligt att Hamnarbetarförbundet kan stänga ner verksamheten trots att man har ett kollektivavtal på plats.

– Det här är en olycklig situation. Att ett företag som följer all arbetsrättslig lagstiftning ändå hamnar i en situation där man utsätts för en sån här strejk beror enligt vår uppfattning på en orimlig lucka i lagstiftningen, säger han till TT.