Publiken under partiledardebatten.

Politik Järvaveckan drar igång på lördag. De som spådde Järvaveckans död får kanske tänka om, för tre år in är politikerveckan större än någonsin. Dagens Arena guidar till några av de mest intressanta punkterna på programmet. 

På lördag går startskottet för Järvaveckan: För tredje året i rad blir det nio dagar med politiken i blickfånget. Varje år har den »alternativa Almedalsveckan« ökat sina besökssiffror och engagemanget från politiker och andra aktörer. Målsättningen i år är att tredubbla besökarantalet.

Och kanske är det valåret 2018 som förutsättningarna finns:

  • För första gången är alla partiledarna på plats. År 1 var Miljöpartiets Gustav Fridolin enda partiledare som gästade. 2017 kom alla partiledare utom Ebba Bush Thor (KD), som då var föräldraledig. Valåret till ära tackar ingen nej.
  • Sedan den 6 juni har evenemanget synts över hela Stockholm genom kampanjen »Din röst räknas«, som översatts till fyra språk och som arrangören hoppas kommer nå 1,5 miljoner människor. Dessutom tolkas partiledarnas tal direkt på arabiska, somaliska och engelska via en webbsändning.
  • Och inte att förringa – i år ser vädret ut att bli varmt och soligt så gott som alla dagar.

Men utöver punkterna ovan så finns det ett gediget och riktigt intressant program som såklart kommer att dra publik. Sju scener ska fyllas i nio dagar!

Dagens Arena har plockat ut sex av de arrangemang som vi tror kan vara extra spännande.

1. FN:s utvecklingsprogram UNDP om vikten av inkludering för att nå de globala målen för hållbar utveckling. Inte bara ett engagerande ämne utan också med en kreddig panel med diplomaten och tidigare utrikesminister Jan Eliasson och Hanna Nelson, från Agenda 2030-delegationen.
Var: Lördag 9 juni, seminariescen 4
När: 16:00 – 17:00
Arrangör: UNDP

2. I området kring Järva är folkhälsan sämre än i resten av Stockholm. Medellivslängden är lägre än snittet i Stockholm, och dubbelt så många kvinnor drabbas av hjärtinfarkt här jämfört med i Vaxholm. Hur kan den nära vården i Järva och andra förorter utvecklas för att möta medborgarnas behov och bidra till jämlik hälsa? Det diskuterar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tillsammans med andra som arbetar för kvinnors hälsa och lokalpolitiker från Rinkeby.
Var: Söndag 10 juni, seminariescen 2
När: 17:00 – 18:00
Arrangör: Vårdförbundet

3. Märkligt nog kryllar inte Järvaveckan av tech-företag som lobbar för att framtiden finns inom den digitala världen. När en så övervägande majoritet av det som arrangeras under veckan handlar om jobb och entreprenörskap så hade det gott kunnat vara några fler it-bolag på plats. Fastighetsägarna i Stockholm lyckas med kombinationen:  Tech-jobb i fastighetsbranschen, och pratar med Microsoft, Urban ICT Arena och Locallife.
Var: Måndag 11 juni, seminariescen 2
När: 17:00–18:00
Arrangörer: Fastighetsägarna Stockholm

4. Våldet i förorten är en fråga som sedan starten av Järvaveckan har berört och engagerat Järvaborna. »Rinkebymiljarden – våldet i Orten och hur man kan bryta det« diskuterar långsiktiga strategier för att bryta våldet och hur man kan skapa social hållbarhet. Medverkar gör bland andra Ingvar Nilsson, nationalekonom som i 35 år har arbetat med utanförskapets ekonomi, tidigare polis Gunnar Appelgren med erfarenheter med att ta ner Södertäljenätverket, och Järfällapoeten Aiman Jihar.
Var: Tisdag 12 juni, seminariescen 1
När: 16:00 – 17:00
Arrangör: Magelungen Utveckling AB.

5. Tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt och journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman deltar båda i en debatt om tekniken och jobben – kan det bli bättre? Utgångspunkten är att vartannat jobb i Sverige kommer att automatiseras inom 20 år. Frågeställningen är Behöver vi acceptera att framtidens arbetskraft är robotar?
Var: Torsdag 14 juni, utanför seminarium 6
När: 16:00 – 17:30
Arrangör: Ericsson

6. Samhällsengagemanget bland unga är större än på länge. Samtidigt visar studier att unga har tappat förtroendet för demokratin. Därför har Youth 2020 startats.  Här presenteras vad de kommit fram till och kraven som de ställer på nästa regering.
Var: Fredag 15 juni, seminariescen 4
När: 18:00 – 19:00
Arrangör: Youth2020

Läs hela programmet här

Värt att notera är att bland andra MTR är på plats för att rekrytera nytt folk och att Miljöpartiet väljer att hålla sitt ekonomiska seminarium under Järvaveckan, istället för på Almedalen.

Alla dagar har olika teman och avslutas med att partiledarna för de åtta riksdagspartierna, plus Feministiskt initiativ talar. 19:00 – 19:45 på stora scenen.

Lördag 9 juni: Tema: Jämlikhet och jämställdhet. Feministiskt initiativs Gita Nabavi talar.
Söndag 10 juni: Tema: Hälsa och omsorg. Liberalernas Jan Björklund talar.
Måndag 11 juni: Tema: Företagande och entreprenörskap. Centerpartiets Annie Lööf talar.
Tisdag 12 juni: Tema: Integration och migration. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor talar
Onsdag 13 juni: Tema: Skola och utbildning. Miljöpartiets Gustav Fridolin talar
Torsdag 14 juni: Tema: Arbetsmarknad och etablering. Moderaternas Ulf Kristersson talar.
Fredag 15 juni: Tema: Delaktighet och valdeltagande. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson talar
Lördag 16 juni: Tema: Bostad och stadsmiljö. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt talar.
Söndag 17 juni: Tema: Trygghet och insatser. Socialdemokraternas Stefan Löfven talar.