“Ett sätt att visa för Sverige och Tyskland vilket ansvar de egentligen borde ta”. Så säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace, om varför de nu vill köpa Vattenfalls kolkraftverk.

Vattenfall gick för en tid sedan ut med att bolaget vill sälja sina tillgångar av brunkol i Tyskland. På tisdagen anmälde sig Greenpeace som intressent för köpet.

Anledningen är att Greenpeace vill att brunkolet ska stanna i marken. Vattenfall har av den svenska regeringen förbjudits att öppna nya brunkolsgruvor. Men om brunkolsverksamheten säljs till en annan köpare kan upp till fem nya gruvor öppnas. Gruvor som innehåller motsvarande 1,2 miljarder ton koldioxid.

– Vår inriktning som ägare kommer att vara se till att inga nya gruvor öppnas och att vi på sikt fasar ut kolverksamheten. I stället kommer vi att investera i förnybar energi. Det är där finns en ekonomisk framtid och det är vad som kan skapa nya långsiktiga jobb i området, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige.

I dagsläget vet organisationen ingenting om gällande tidsplan eller om organisationen ens kommer att godkännas som köpare. Det finns inte heller någon uppgift om pris, och Annika Jacobson vill inte uppge något budgettak för hur långt Greenpeace kan tänka sig att gå.

– Vi räknar med att priset kommer att vara ganska lågt eftersom det inte riktigt finns någon framtid i brunkol. Däremot så är det så att i dag skulle man kunna fortsätta elda brunkol mycket längre än vad klimatet tillåter. Det är därför vi agerar.

I dag är det ungefär 8 000 personer som jobbar i Vattenfalls brunkolsverksamhet. Annika Jacobsson menar att det är ohållbart att driva klimatskadligt verksamhet av arbetsmarknadspolitiska skäl, men tror inte heller att arbetstillfällena kommer att försvinna.

– Framtidens jobb ligger inom förnybartindustrin, det är där vi ska satsa på jobben. Men de arbetstillfällen som i dag finns på kolkraftverken kommer även att behövas vid avvecklingen av dem. Vår övertygelse är att energiomställningen kommer att generera fler jobb i regionen, säger hon.

Att civila rörelser eller organisationer köper upp mark eller naturtillgångar på det här sättet är inte särskilt vanligt, men några exempel finns. Greenpeace har till exempel tidigare köpt upp mark för att hindra ett väggbygge.

– Men det är inte ett strategiskt arbetssätt som vi tror på i allmänhet. Beslutet kom ur en analys över denna kritiska situation, säger Annika Jacobson och fortsätter:

– Det är också ett sätt att visa för Sverige och Tyskland vilket ansvar de egentligen borde ta. Det är viktigt ur ett politiskt perspektiv att de ledande länderna fortsätter att vara ledande.