Bild: Greenpeace/Flickr/Regeringen
Bild: Greenpeace/Flickr/Regeringen

Landsbygdsminister Sven Erik Bucht anser inte att svenskars köttkonsumtion innebär några miljöproblem. »Förstår man inte den kopplingen är man i otakt med tiden«, säger Annika Jacobson.

Svenskar äter runt 55 kilo kött per person och år – 45 procent mer än 1990. Köttproduktionen står för en femtedel av världens utsläpp.

Svenska myndigheter, FN, Världshälsoorganisationen, forskare och tunga miljöorganisationer har länge pekat på att köttkonsumtionen måste minska för att rädda miljön och förbättra vår hälsa.

Trots detta innehåller regeringens livsmedelsstrategi inga målsättningar för att minska svenskars köttätande, rapporterar Ekot. Landsbygdsminister Sven Erik Bucht säger till radion att »jag gillar kött« och anser inte att svenskars köttkonsumtion innebär några miljöproblem.

– Det är häpnadsväckande att vår landsbygdssminister inte vet hur köttproduktion hänger ihop med ett hållbarhetsperspektiv. Det är alldeles uppenbart att vi behöver tänka in köttproduktionen om vi vill vara klimatledande, säger Annika Jacobson, chef på Greenpeace.

Politiska styrmedel som en skatt eller avgift i enighet med principen »förorenaren ska betala« har framförts av flertalet organisationer och myndigheter. Även en »köttskatt« för konsumenterna har varit på agendan för att minska köttätandet. Sven Erik Bucht tror inte på den typen av pekpinnar.

– Ska man ta hållbarhetsfrågan på allvar måste man inkludera köttproduktionens inverkan på klimat, hälsa, antibiotikaresistens och vattenförbrukning i en livsmedelsstrategi. Det handlar inte om pekpinnar, förstår man inte den kopplingen är man i otakt med tiden, säger Annika Jacobson.