Alexej Sakhnin och Maria Dobrokhotova

Maria Dobrokhotsova och Alexej Sakhnin deltog 2012 i en stor demonstration i Moskva som fick dramatiska följder. På Civil Rights Defenders kontor i Stockholm berättade de om hur de mänskliga rättigheterna är under attack i Ryssland. 

Nyligen gav Rysslands president Vladimir Putin amnesti åt några av landets mest kända politiska fångar. Det har tolkats som ett svar på den omfattande kritik landet har fått för sina kränkningar av mänskliga rättigheter inför OS i Sotji. Men fortfarande sitter många oppositionella och politiska aktivister i ryska fängelser.

På onsdagen bjöd Civil Rights Defenders i Stockholm in till ett seminarium där de politiska aktivisterna Alexej Sakhnin och Maria Dobrokhotova beskrev sina erfarenheter från ett allt mer repressivt Ryssland.

Sakhnin och Dobrokhotova berättar om hur de deltog i en stor protestdemonstration  på Bolotnajatorget i Moskva den sjätte maj 2012, dagen innan Vladimir Putin återigen tillträdde som landets president.
– Det var en fredlig demonstration som polisen avbröt. De grep obeväpnade demonstranter en och en och brutalt misshandlade dem. Flera hundra blev allvarligt skadade, säger Maria Dobrokhotova.

27 personer häktades under demonstrationen, några sitter fortfarande fängslade på vaga grunder. Flera av demonstranterna väntar på rättegångar, en har tagit livet av sig och några har flytt utomlands, berättar Maria och Alexej som själva lyckades fly utan att bli gripna.
– Det finns 400 vittnen till demonstrationen, samtliga är poliser. Civila personer vill ställa upp som vittnen men tillåts inte att göra det. Anklagelserna är absurda. En man blev anklagad för att ha bitit en polis i dennes sko samtidigt som han blev sparkad av den, säger Maria.
– En polis fick frågan av en advokat: Vad var din uppgift den sjätte maj? Han svarade ”försvara folket”, Från vad? ”Från sig själva”, säger Maria.

Om några veckor hålls vinter-OS i Sotji. Under några veckor har världen ögonen riktade mot Ryssland och deras syn på demokrati och mänskliga rättigheter. Frågan är hur intresset kommer att se ut efter spelen, säger Alexej Sakhnin och Maria Dobrokhotova.
– Vi är väldigt rädda att våra mänskliga rättigheter ska glömmas bort helt efter Sotji. Det får inte hända, säger Alexej Sakhnin.