Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

FRISKOLOR Svensk skolpeng har gjort det möjligt för de De tre största friskoleföretagen i Sverige att gå på export.»Det är enormt provocerande«, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Academica, Kunskapskolan och Engelska skolan har alla direkt eller indirekt investerat i utländska projekt med svensk skolpeng. Pengarna har använts för att köpa skolor i bland annat Tyskland och Spanien , skriver Lärarnas tidning

Utbildningsminister Gustav Fridolin blir provocerad av skolkoncernernas agerande.

— Allra värst är så klart att vi har en lagstiftning som tillåter det. Det här är pengar som vi gemensamt lägger in i skolan för att skapa bästa möjliga kvalité för eleverna. Istället går pengarna till investeringar i utlandet eller till aktieutdelning, säger Fridolin till Dagens Arena.

Cecilia Carnefeldt, vd på Kunskapsskolan, ser inte något fel i att använda en del av vinstpengarna till att satsa utomlands.

— Det viktiga är att vi driver en bra verksamhet för våra svenska elever. Blir det sedan några kronor över på varje hundralapp så att vi kan göra Kunskapsskolan tillgänglig för fler ser jag inga problem med det, säger Carnefeldt till lärarnas tidning.

Att friskolornas expanderar utomlands stärker argumentet för att begränsa vinster i välfärden, menar Gustav Fridolin. Men enligt Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv kommer det blir det svårt för fler friskolor att investera utomlands.

— Det blir omöjligt för fler att skaffa sig så mycket ekonomiska muskler här hemma att de kan ta klivet in på nya marknader. Det är synd för svensk välfärd är en sektor som har goda möjligheter att växa utomlands, säger han till Lärarnas tidning.

Skulle ett vinsttak bli verklighet kan de stora välfärdsföretagen istället flytta utomlands. De stora välfärdsföretagen som redan gått på export, kan då komma att drar ner på verksamheten i Sverige och förlägga sina huvudkontor i andra länder, menar Anders Morin.

Fridolin ser gärna att svenska skolföretag expanderar utomlands så länge det inte sker för pengar tänkta att gå till elever i Sverige.

— Pengarna är tänkta att gå till elevernas kunskaper och utveckling, säger Fridolin och fortsätter:

— Vår analys är att det krävs ett regelverk som begränsar möjligheterna att göra vinst på skattepengar. I grunden är det det förslag som lagts fram i välfärdsutredningen, sen behöver vi så klart sitta och vända och vrida på det så att det fungerar bra.