Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Bild: UMP photos/Flickr

EU:s medborgare kräver en digitalskatt på storföretag, och 20 länder står bakom. Dags för Sverige att byta fot i frågan, skriver Bruno Le Maire, Frankrikes finansminister i Dagens Industri.

I dag uppmanar Frankrikes ekonomi- och finansminister Bruno Le Marie Dagens Industris debattsida, Sveriges regering att ändra inställning, och ställa sig bakom kampen för en digitalskatt.

Ministern skriver att flera EU-länder är med i kampen för att införa en särskild skatt på globala techföretag, som Google och Facebook, som ska motsvara 3 procent av företagens omsättning. Bakgrunden är att de här jättarna visat sig använda snillrika sätt att undgå beskattning, eller att betala minsta möjliga skattenivå.

Enligt Le Maire står nu hela 20 av EU:s medlemsländer bakom förslaget, som EU-kommissionen har lagt fram.

Det handlar om att, från EU:s och staters sida, komma ikapp den snabba utvecklingen som de digitala storföretagen har drivit, men där beskattningen inte har hängt med. Techföretagen bygger sina växande förmögenheter på våra personuppgifter och den infrastruktur i EU de drar nytta av, och nu är det dags att de betalar tillbaka i form av skatt, menar Bruno Le Maire.

»Fram tills nu har vi föredragit att ignorera denna orättvisa hellre än att slåss mot den. Vi har föredragit att låta våra företag betala 14 procentenheter mer i skatt än dessa digitala jättar.«

Bruno Le Maire gör referenser till de franska, brittiska och amerikanska revolutionerna, och menar att stater sedan dess tar ut skatt – i folkets namn – och att en rättvis beskattning är en förutsättning för demokratiers fortsatta existens. Hans förhoppning är att länderna ska ha nått ett avtal om lagförslaget i slutet av året, och att lagen ska börja tillämpas så snart som möjligt.

»Vi har en chans att, sex månader före EU-valet, bevisa att Europa kan förbättra européernas vardag. Låt oss ta den!«, avslutar den franske ministern sin artikel.