Bild: Flickr/Henrique Simplicio
Bild: Flickr/Henrique Simplicio

På flera håll i Sverige införs sex timmars arbetsdag på försök. Men en ny arbetstidsreform ligger knappast bakom hörnet, enligt ekonomhistorikern Linn Spross. 

Socialnämnden i Sundsvall har beslutat att införa sex timmars arbetsdag på prov i ett år. Försöket är tänkt att börja i september i år och förhoppningen är att arbetstidsförkortningen ska minska sjukfrånvaron, förbättra arbetssituationen och arbetsmiljön samt locka fler socialsekreterare till yrket.

– Det är ett sätt att behålla de vi har och rekrytera nya, säger Niklas Evaldsson (V), ledamot i socialnämnden till P4 Västernorrland.

På flera håll i landet pågår nu försök med förkortad arbetstid. Mest känt är kanske pilotstudien på Svartedalens äldreboende i Göteborg som blivit omskriven i bland annat New York Times.

Men att frågan om arbetstidsförkortning drivs just som »experiment« i mindre omfattning i ett fåtal landsting, visar hur långt ner frågan hamnat på den politiska agendan. Det säger Linn Spross, ekonomhistoriker vid Uppsala universitet, som skrivit sin avhandling om just arbetstidsförkortning.

– Frågan var betydligt mer levande på 70-talet. Då hade alla riksdagspartier utom Moderaterna 30-timmarsveckan som ett långsiktigt mål och det skrevs mycket mer motioner kring frågan. Därtill drev också kvinnoförbunden frågan om sex timmars arbetsdag. Nu är det bara V och Fi som driver frågan, säger hon.

Inte bara engagemanget kring frågan har varierat över tid. Även argumenten har skiftat. På 70-talet handlade det om att föräldrarna skulle få mer tid för barnen. Backar man tillbaka till 30- och 40-talet var hälsan det huvudsakliga argumentet.

– I dag ser vi en liten comeback av den gamla argumentationen, att arbetet gör oss utslitna och att vi behöver vila för att jobba bättre, säger Linn Spross.

Men att »experimenten« kommer leda till att sex timmar arbetsdag införs på nationellt plan inom den närmsta framtiden tror inte Linn Spross.

– Man ska komma ihåg att det tog 70 år från att den första motionen lades till att 48-timmarsveckan infördes år 1919. Det handlar alltså om en minst sagt långdragen process. Dessutom strejkades det så mycket att det fanns en reell oro för en revolution i Sverige. Att införa 8-timmars arbetsdag var en eftergift åt arbetarklassen för att lugna ner läget.

Samtidigt, att förkortad arbetstid införs på prov visar att det finns ett visst intresse för frågan.

– Så länge det finns en gräns mellan fritid och arbete kommer den gränsen att diskuteras.