Bild: Skärmdump SVT
Bild: Skärmdump SVT

Försvarsmakten får ytterligare 10,2 miljarder kronor mellan 2016 och 2020. En utredare ska granska Sveriges internationella samarbeten, däribland Nato. Däremot ska inte alliansfriheten utvärderas.

Regeringen har kommit överens med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna om försvaret. Försvarsmakten får 10,2 extra miljarder kronor mellan 2016 och 2020. Pengarna ska bland annat gå till materiell upprustning och en stridsgrupp på 150 soldater på Gotland.

Utöver frågan om hur mycket pengar försvaret ska få, har den stora stötestenen varit utredningen av ett svenskt Natomedlemskap som de borgerliga partierna krävde i de initiala förhandlingarna.

En säkerhetspolitisk utredning som ska analysera Sveriges samarbeten och medlemskap i bred bemärkelse tillsätts. Senast i tisdags rapporterade Ekot att Nato inte kommer att nämnas i utredningen.

Efter fredagens presskonferens står det dock klart att de internationella samarbeten som ska analyseras bland annat innefattar FN, OSSE, EU och Nato. Däremot står det också att den militära alliansfriheten inte ska utredas.

– Det här är inte en Natoutredning. Det är en bred utredning om hela fältet av samarbeten med andra länder och organisationer, sade han under en presskonferensen, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Från Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson lät det dock annorlunda.

– Nato finns med bland de saker som ska utredas, sade han.

Jan Björklund, vars parti tidigare under veckan drog sig ur förhandlingarna, är missnöjd med uppgörelsen.

– Den här försvarsuppgörelsen är en besvikelse. Det är inte alls ekonomiska anslag i den storleksordning som behövs. På många håll kommer det i själva verket innebära neddragningar i försvarsförmågan, eftersom den redan i dag är underfinansierat, säger han till TT.