Vårdförbundets förhandlingar med Region Skåne bröt samman under onsdagen. Nu lämnar 33 av 45 sjuksköterskor barnintensiven i Lund.

Förhandlingarna mellan Vårdförbundet och Region Skåne har pågått sedan i höstas och i förra veckan kom regionens slutbud: ett poängavtal snarlikt det tidigare för redan anställda och ett nytt avtal för nyanställda. Men Vårdförbundet ger förslaget kalla handen.
– Det är slut. Vi har lyssnat på våra medlemmar och i dag har vi meddelat regionen att vi inte skriver på avtalet, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne, till Sydsvenskan på onsdagen.

Det var i januari som 33 av 45 sjuksköterskor på barnintensiven i Lund lämnade in sin avskedsansökan i protest mot försämrade arbetsvillkor. Uppsägningarna kom till följd av att Region Skåne vid årsskiftet sade upp sjuksköterskornas lokala arbetstidsavtal. De så kallade poängavtalen reglerade bland annat hur mycket ersättning en sjuksköterska skulle få beroende på när under dygnet hon eller han arbetade. Enligt Vårdförbundet innebär uppsägningen av avtalet ett inkomstbortfall på flera tusen kronor i månaden för sjuksköterskorna.

Barnintensiven i Lund har ett riksintag för transplantationer av barnhjärtan och hjärtsjukvård av barn. Hur man ska kunna täcka upp för den kompetens som försvinner är oklart och från Vårdförbundets håll tvivlar man på att verksamheten kan fortsätta.
–  Även om arbetsgivaren skulle backa fullt ut, och oavsett vilket avtal man skriver med Vårdförbundet, så har 33 spetskompetenta sjuksköterskor fortfarande sagt upp sig. Även om bara fem eller tio försvinner kapsejsar hela skeppet. Vi är djupt bekymrade – det borde medborgarna också vara. Nu måste någon stå till svars, säger Mats Runsten på Vårdförbundet till Sydsvenskan.