Bilder från Selfiejobs sajt.

Jobbsajten Selfiejobs lanserade nyligen en funktion där arbetssökande uppmanas ange en timlön de kan tänka sig att arbeta för. Det här sker öppet inför alla som besöker sajten och söker jobb. Men efter kritik från arbetsgivare som inte vill delta i lönebudning ska funktionen bli valbar.

Martin Tall, grundare av Selfiejobs, beskriver den nya lönebudsfunktionen som ett sätt för nyanlända och unga att lättare komma in på arbetsmarknaden. Det här genom att de kan erbjuda sig att arbeta för en lägre lön än vad någon som kanske har mer erfarenhet skulle kräva.

– Gruppen nyanlända och unga växer och då måste de få komma in på arbetsmarknaden. Staten har pratat om det här i åratal men man kommer inte framåt. Vi hoppas att det här leder till fler jobb och att om man kommer in och gör bra från sig kan man få en högre lön sedan, säger Martin Tall till Dagens Arena.

Lönebudet som de jobbsökande lägger uppges på sajten gälla för en första månad på arbetet.

Selfiejobs har funnits i två år, och har hittills haft fem miljoner användare, enligt Martin Tall. Och det är enkelheten i jobbsökandet som är attraktionskraften hos sajten, menar han.

– Det går snabbt att posta en annons eller en videopresentation, och är enkelt eftersom man bara uppger kort info, säger Martin Tall.

Som på många jobbsökarsajter plockas många annonser till Selfiejobs från Platsbanken hos Arbetsförmedlingen. Sofie Sjöqvist, rekryteringsansvarig inom Reitan Convenience som är franchisegivare till Pressbyråns och 7-Eleven:s butiker, säger att de normalt är tacksamma över att deras annonser sprids i fler kanaler. Men när Dagens Arena uppmärksammar henne på att en annons om säljare till Pressbyrån ligger på sajten Selfiejobs, med en rad korta intresseanmälningar med lönebud nedanför, blir hon förvånad.

– De får gärna lägga upp annonser, men våra villkor måste framgå. Det är viktigt att kandidaterna uppfattar oss rätt, och vet att det är kollektivavtal som gäller, säger Sofie Sjöqvist.

Ni är inte intresserade av att buda på löner?

–Nej, verkligen inte! Vi har ju kollektivavtal och det är det som gäller.

I Pressbyråns annons står att de har kollektivavtal, men ändå har flera arbetssökande lagt ett lönebud under annonsen i enlighet med Selfiejobs funktion.

Även en annons från restaurang Il forno con tapas i centrala Stockholm ligger på Selfiejobs sajt utan att arbetsgivaren själv känner till det. Restaurangchefen Alkam Barhado är inte intresserad av att rekrytera personal efter vem som erbjuder lägst lön.

– För det första måste vi se personen när den jobbar, sedan kan man förhandla lön, säger han.

Vad tänker du om att ni finns på den här sajten som har lönebud?

– Jag tycker inte att det är bra. Man ska inte skriva ut lön sådär. Ålder och erfarenhet är viktigast, då får man en bra lön, säger han.

Även en annons som söker kockar, från jättekoncernen Sodexo, öppnar för lönebud trots att koncernen, enligt restaurangchefen Liselotte Larsson, har kollektivavtal. Att folk kan buda med löner vid deras annons påverkar dock inte företaget, säger hon.

– Nej det gör det inte, jag letar ju efter kompetens, säger hon.

Martin Tall sa redan förra veckan till Dagens Arena att en funktion var på gång där lönebudsfunktionen tas bort när arbetsgivare som själva lägger upp annonser på Selfiejobs uppger att de har kollektivavtal. Han säger också att lönefunktionen ska vara frivillig, för bägge parter.

Några dagar efter Dagens Arenas kontakt med Selfiejobs gick företaget ut med ett pressmeddelande där de också uppger att lönebud inte heller kommer att visas för de annonser »som kommer in i marknadsplatsen via samarbetspartners«.

Än så länge finns lönebuden dock kvar på sajtens annonser för ovannämnda företag. Selfiejobs uppger i pressmeddelandet att förändringarna kommer att vara genomförda inom den närmaste månaden.

Martin Tall säger att sajten inte på något sätt vill verka för lägre löner, men att det finns en fördel med att visa information, som exempelvis lön, redan i ett tidigt skede.

– Vi har inte någon åsikt om att man ska ha lägre lön, vi vill bara visa vad som annars kommer fram först efter flera veckor, säger Martin Tall.

Vad är meningen med att lönebuden är synliga för alla som besöker sajten?

– Då kan man se vilka jobb som har många sökande och styra sig till de som har färre sökande. Man kan också bli upptäckt av andra arbetsgivare om man söker många jobb. Sedan lär man sig av andra hur man skriver exempelvis en cv, säger Martin Tall.