Från vänster: Nicke Grahn, Gulan Avci, Henrik Edin, Maria Nilsson, Robert Hannah och Carina Sándor.
Från vänster: Nicke Grahn, Gulan Avci, Henrik Edin, Maria Nilsson, Robert Hannah och Carina Sándor.

Förutom skattereformer och nya byggnadsförslag vill Folkpartiet göra upp över blockgränsen. I dag börjar partiets landsmöte.

Folkpartiet ska gå in i en förnyelseprocess. Förutom det troliga namnbytet vill partiet bredda profileringen för partiet.

Det visar Dagens Arenas rundringning till ett antal representanter runt om i landet, inför partiets landsdagar som hålls i riksdagen mellan den 20 och 22 november.

Skolfrågan är fortfarande en ledande fråga, men det är inte främst där partiet satsar på förnyelse. Många representanter uttrycker en önskan om att bredda partiet för att nå ut till en större väljargrupp.

Nicke Grahn, ordförande för partiet i Dorotea, tror att partiet uppfattades som lite spretigt och otydligt i förra valrörelsen.

– Jag tror att vi behöver våga prata mer om visioner och drömmar, i stället för att snöa in oss på sakfrågor, säger han.

– Jag tycker man kan se, när man går igenom landsmöteshandlingarna och vad partistyrelsen har yttrat, att det finns en betydande breddning av partiets politik, och på sätt och vis är det en återgång till vad Folkpartiet har varit tidigare. Vi har ju historiskt sett varit starka i ekonomiska frågor, säger Henrik Edin ordförande för Liberala Ungdomsförbundet.

– Det var lite så i alliansen, att alla ägde sina egna frågor. Så är det inte längre. Nu ska vi främst framhålla en tydligare ekonomisk politik. Där är skattereformen det viktiga, säger riksdagsledamot Robert Hannah och fortsätter:

– Vi vill ha mindre skatt på saker som är bra för samhället, som att folk jobbar. I stället vill vi höja skatten på saker som är beständiga, berättar han och nämner fastighetsavgiften som exempel, samt att slopa ränteavdragen.

Henrik Edin berättar att han är särskilt entusiastisk över de nya förslagen i bostadspolitiken, för att få till större nybyggnation. Han vill ha en friare hyressättning för nybyggnationer, och att man ser över hur planmonopolet ska se ut, vem det är som ska lägga detaljplaner.

– Jag tycker också att vi ska ta bort Länsstyrelsen som överklagandeinstans för nybyggnationer, och bara låta instanserna för mark och miljö kunna överklaga, säger han och fortsätter:

– Vi lyfter frågor som tidigare har varit svåra att ta i. Det är ju rätt radikalt, men det är vad som behövs för att få till fler bostäder, säger han och hoppas att Folkpartiet ska börja uppfattas som ett progressivt parti.

På kort tid har Folkpartiet även gjort en del samarbeten med regeringspartierna. Jämställdhetsfrågor som den tredje öronmärkta föräldramånaden och det slopade vårdnadsbidraget har röstats igenom i samarbete med de rödgröna partierna.

Migrations- och integrationsfrågorna anser man är väldigt viktiga att kunna samsas om över blockgränsen.

– Man måste inse att det politiska landskapet är omritat och man måste förhålla sig till det mer pragmatiskt, säger Gulan Avci, ordförande för Liberala kvinnor, och menar att det är ett spår Folkpartiet med stor sannolikhet fortsätta på framöver.

Det råder delade meningar inom partiet över hur starkt man ska fortsätta värna om allianssamarbetet.

– Målet är att gå till val 2018 med alliansen, säger Carina Sándor, ordförande över Folkpartiet i Skinnskatteberg, där partiet fick var tredje röst. Det är en åsikt hon delar med Robert Hannah och Henrik Edin.

– Jag tror inte det skulle vara bra med en regering där Centern och Folkpartiet sitter med Socialdemokraterna, vi skulle bli så små då. Dessutom är det större spänning inom Socialdemokraterna än vad det är inom hela alliansen, säger Nicke Grahn.

Maria Nilsson, vice ordförande i Liberala kvinnor, anser däremot att allianssamarbetet inte är givet.

– Om du frågar mig så vill jag inte binda upp mig på så vis att vi ska tillhöra alliansen. Jag tror att vi behöver den här tiden av att förnya vår politik. Vi kan inte vara ett ”Moderaterna-light”. Efter valet får vi se, men just nu ska vi fokusera på vår egen politik, säger hon.

För att vinna tillbaka de röster Folkpartiet förlorade i valet 2014, vill partiet nå ut mer till en yngre målgrupp. Att satsa på bostadspolitiken tror många av representanterna är ett sätt att nå det målet.

Gulan Avci menar att ett annat sätt att nå nya väljare är via jämställdhetsfrågor, där hon vill fokusera på åtgärder mot kvinnovåldet och att förstärka kvinnors ekonomiska självständighet.

Hon föreslår mer pengar åt kvinnojourerna samt att göra sig av med dispenser för barnäktenskap, tvångsäktenskap, och fullmaktsäktenskap som har ingåtts utomlands.

Jag vill också komma åt problematiken med vår könssegregerade arbetsmarknad. Kvinnor jobbar för den offentliga sektorn och männen privat. Sänk trösklarna för att kvinnor ska starta upp eget företagande. De som jobbar med kvinnodominerande yrken ska ha möjligheten att göra lönekarriär men även kunna göra en karriärsväxling, säger Gulan Avci.

Det finns också en förhoppning inom partiet att en bredare miljöpolitik ska nå en yngre väljargrupp.

– I nuläget förknippas vi bara med kärnkraft, säger Maria Nilsson.