Maria Ferm
Maria Ferm

Miljöpartiet ska se till att migrationsuppgörelsen inte blir permanent, säger Maria Ferm. Men hon tror inte att flyktingamnesti är rätt fråga att driva.

Migrationspolitiken är en av de största frågorna på Miljöpartiets kongress. Flera motioner har lagts om migration och långt ifrån alla är överens med partistyrelsen. Det kommer att bli en intensiv debatt, tror Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm, som också är gruppledare i riksdagen.

– Debatten har redan börjat. Migrationspolitiken handlar om frågor som är grundläggande för partiet som helhet, och som för många är själva anledningen till att man valde att engagera sig politiskt.

Dagens Arena träffar henne direkt efter det avgående språkröret Åsa Romsons tal. De senaste veckornas kris i Miljöpartiet har flyttat fokus från politiken och nu handlar det om att återfå förtroende, enligt Maria Ferm.

– Vi måste vara oerhört tydliga med våra grundläggande värderingar, det arbetet ser vi framför oss. Vi har mycket interna processer på gång för att nå dit.

Krisen i partiet har inte handlat om migrationsfrågor. Men det finns en intern kritik mot den restriktiva migrationspolitik regeringen nu för, som står långt ifrån Miljöpartiets värderingar. Maria Ferm förstår kritiken.

– Det är ingen hemlighet att vi tycker att det har varit en svår höst. De beslut vi fattat har varit allt annat än lätta, men vi såg att det fanns en risk för en ännu mer restriktiv politik. Det är ett läge att beklaga, när solidariteten behövs som bäst finns den inte tillräckligt mycket.

Maria Ferm påpekar att de nya migrationslagarna är tillfälliga. De ska gälla i tre år, men Miljöpartiets partistyrelse vill påskynda tillbakagången till en mer öppen flyktingpolitik.

– Vi vill kunna bli ett internationellt föredöme igen, det är jag helt säker på att hela partiet står bakom.

Men Miljöpartiet har ju inte fått särskilt stort genomslag för sin migrationspolitik hittills, vad är det som säger att migrationsuppgörelsen inte blir permanent?

– Lagen är uppbyggd så att den upphävs automatiskt efter tre år, annars krävs ett aktivt riksdagsbeslut. Självklart är det vår uppgift att se till att den inte förlängs. Det är viktigt att se till att de problemen som vi såg i mottagandet och etableringsprocessen, till exempel hos socialtjänsten, inte kommer inträffa igen, säger Maria Ferm.

Partistyrelsen ställer sig bakom flera av de krav som ställs i motionerna om migration, bland annat att reglerna för till anhöriginvandring ska ändras tillbaka till hur de såg ut innan migrationsuppgörelsen. Men partistyrelsen stödjer inte kraven på flyktingamnesti.

– Jag tror inte att det finns något parlamentariskt stöd för flyktingamnesti, därför är det en svår fråga att driva. Det som är viktigt nu är att Migrationsverket har kapacitet att hantera de asylsökningar som kommer in, och kan korta handläggningstiderna, säger Maria Ferm.