foto: rodney gaviola/flickr
foto: rodney gaviola/flickr

Vart tredje hushåll som får bostadsbidrag blir återbetalningsskyldiga – och många därtill skuldsatta. »Vill man komma åt problemet bör man se över bidragskonstruktionen« säger Elisabeth Frid, Inspektionen för socialförsäkring.

Var tredje hushåll som fått bostadsbidrag och som ingick i avstämningen av bidraget 2015 fick för mycket pengar och har därför blivit återbetalningsskyldiga. Totalt handlar det om cirka 80 000 hushåll som ska betala tillbaka över en halv miljard kronor till Försäkringskassan.

– Det handlar om ekonomiskt svaga grupper och det får stora konsekvenser för bidragstagarna om det blir fel, säger Elisabeth Frid, utredare på Inspektionen för socialförsäkring.

En ny rapport från myndigheten visar att de tio procent av barnfamiljerna som hade de högsta återbetalningsbeloppen skulle betala tillbaka drygt 16 000 kronor år 2015. Den genomsnittliga månadsinkomsten för barnfamiljer som får bostadsbidrag ligger på drygt 13 500 kronor och en tiondel av barnfamiljerna har en inkomst på knapp 1000 kronor i månaden.

– Det är alltså väldigt mycket pengar för många av de här hushållen.

Tidigare studier visar också att nästan två tredjedelar av de som blir återbetalningsskyldiga inte klarar av att betala och blir därför skuldsatta.

Att så pass många blir återbetalningsskyldiga handlar om att konstruktionen bygger på att hushållen ska uppskatta vad de tror att det kommer att tjäna under det kommande året. Och det kan det dröja upp till två år innan den slutliga skatten fastställs och Försäkringskassan gör en avstämning för att se om bostadsbidraget hamnade på rätt nivå.

För att åtgärda problemet skulle därför Försäkringskassan göra tätare uppföljningar och göra noggrannare utredningar.

– Nackdelen är att det kostar mycket att göra utredningar.

I rapporten föreslås därför att beslutet om bostadsbidrag baseras på den faktiska inkomsten under respektive månad i stället för genomsnittet per år.

– Då skulle man förmodligen lösa en stor del av problematiken, säger Elisabeth Frid.