Sven-Erik Bucht (S), Yvonne Stålnacke (S) och Niklas Nordström (S). Bild: Flickr/Näringsdepartementet.

kollektivavtal Efter mer än ett års samtal med facket säger Facebook nej till kollektivavtal. »De ansåg att ett kollektivavtal inte fyllde någon funktion«, säger Sara Hedman, Unionen. 

För drygt ett år sedan inledde fackförbundet Unionen och Facebook samtal om kollektivavtal för de anställda i Sverige. Företaget driver sedan fyra år tillbaka en jättelik datahall i Luleå.

Men Facebook vägrar teckna kollektivavtal.

– I höstas åkte två kollegor till Dublin för att träffa Facebooks ledning. Efter den kontakten försökte vi få till ett nytt möte. Då fick vi till svar att de i nuläget inte var intresserade av att teckna kollektivavtal. Men vi ser detta som ett långsiktigt arbete och vi hoppas på att etablera en fortsatt dialog, säger Sara Hedman, central ombudsman och avtalsansvarig för it-avtalet på Unionen.

Enligt Sara Hedman uppgav Facebook att anledningen var att de redan hade så bra villkor och att de därför ansåg att ett kollektivavtal inte fyllde en funktion.

– Men det handlar ju om mer än bara själva lönen. Det handlar också om tjänstepension, rätt till att få en löneökning och rätt till övertidsersättning. Det är många frågor som regleras i kollektivavtal som inte regleras i lagen, säger hon.

Facebooks Sverigechef Sam Rihani kan dock inte svara på varför man inte vill ha ett avtal med facket.

– Det kan inte jag svara på. Jag har ingen insikt i frågan, säger han till SVT Norrbotten.

Kommunstyrelsens ordförande i Luleå, Yvonne Stålnacke (S), tycker att företaget borde teckna kollektivavtal.

– Vi är måna om att det finns kollektivavtal så det är klart att vi skulle vilja att Facebook tecknade det.

 SvD:s debattsida lyfter du och 33 andra kommunstyrelseordföranden upp Facebooks datahall som ett exempel för att till år 2025 skapa uppemot 30 000 hållbara jobb. Varför är just Facebook ett bra exempel?

– Artikeln handlar om hur vi använder energi på ett bra sätt. På det sättet är Facebook ett gott exempel där vi lägger en produktion som kräver stor elkompensation på rätt ställe.