Magnus Linton.Magnus Linton.

”Extremhögern har allt tydligare måltavlor”

Dela

Relaterade länkar

Tre måltavlor har utkristalliserat sig för Europas högerradikala: muslimerna, romerna och den så kallade eliten. Dagens Arena har intervjuat författaren Magnus Linton om hans senaste bok ”De hatade”.

”Ockupanterna”, ”parasiterna” och ”förrädarna” är radikalhögerns nya måltavlor. I författaren Magnus Lintons senaste bok ”De hatade” får vi följa en berättelse om muslimerna i Nederländerna, romerna i Ungern och ”kulturmarxister” i Norge. Muslimerna och romerna som två allt mer utsatta grupper i ett Europa där högern stärker greppet. Kulturmarxisterna som den grupp som blev måltavla för Anders Behring Breiviks hat – men som även är den elit som ses som förrädare i bredare lager av högerradikala. Dagens Arena ställde några frågor till bokens författare.

Hur kommer det sig att du skrev den här boken just nu?
– Den ekonomiska krisen i Europa är fascinerande, men det intressanta på djupet är dess politiska konsekvenser. I den meningen kändes det som att det var viktigt att göra en temperaturmätning – hur långt har de högerradikala projekten med makt kommit?

– Det utkristalliserade sig att högern har slipat fram allt tydligare måltavlor. Det är ”hotbilder” som allt fler har anslutit sig till; muslimer i Västeuropa, romerna i Centraleuropa och en EU-kritik som är central för alla de här partierna.

Magnus Linton beskriver också en uppblossande strid om mångkulturalismen – att det har växt fram önskningar och krav på monokulturer som har spridit sig långt utanför radikalhögern:
– De kraven finns inom vänstern, inom liberalismen och ännu tydligare bland de värdekonservativa. Och den diskussionen är viktig. Om man säger som Angela Merkel, att multikulturalismen har floppat eller har misslyckats, då måste man också ge ett svar på vad som är alternativen.

Varför har striden kring multikulturalismen blossat upp just nu?
– Jag tror egentligen att det handlar om ett hat mot relativismer, postmodernismer eller dekonstruktion. Det finns en frustration inom alla möjliga olika sfärer över att det inte finns några enkla svar. Människor känner inte igen sina nationer, sina kulturer, de känner inte igen sina kön. Det har genererat en frustration som har nått till en punkt som nu exploderar på olika sätt.

– Det blir väldigt tacksamt att då ge den odefinierade multikulturalismen skulden. Man kan rada upp fakta som stödjer tesen så länge som man inte bryr sig om att definiera vad som är mångkulturalism.

– Men att säga att svaret skulle vara att mångkulturalismen har misslyckats, det tycker jag är farligt och ansvarslöst. Det innebär att man öppnar dörren för bruna krafter som plötsligt känner sig legitima.

De här högerradikala partierna är representerade i stort sett alla parlament i Europa i dag. Hur när de här partierna varandra?
– Den stora trenden om man pratar Västeuropa är föreställningen om en smygislamisering. Det är den som samlar de här partierna och bitvis är förklaringen till deras framgångar.

– Ett talande exempel är Geert Wilders i Nederländerna, som har som idé att samla det antimuslimska projektet till en europeisk kraft. Tanken är att skapa en organisation som tar det här ”hotet” på allvar och som är byggt på Eurabiatanken. Parallellt med det har andra måltavlor fallit bort. En tydlig fiende har utkristalliserat sig: massinvandringen och smygislamiseringen.

Vad är förklaringen till att de andra måltavlorna har fallit bort?
– Antisemitismen är för belastat av förintelsen och vi har lärt oss att klä av de schablonerna. Detta är skillnaden mellan antisemitism och islamofobi.

– Islamofobin vet vi inte så mycket om och därför ser vi inte på samma sätt när exempelvis olika texter slentrianmässigt illustreras med kvinnor bakom niqab. Många av de här partierna har dragit slutsatsen att om de ska bli stora så är det den frågan som ska prioriteras.

Hur har den högerradikala rörelsen påverkats av vad som hände på Utöya?
– Paradoxalt nog inte alls. Norge är ett talande exempel där Fremskrittspartiet först tappade i kommunvalet men nu har lika stort stöd som tidigare. Och även för Geert Wilders såg det mörkt ut under en tid när det var uppenbart att han hade inspirerat Breivik. Men han lyckades snabbt skapa en bild av att han inte hade något med Breiviks dåd att göra, utan att det bara var ondsinta marxister som försökte hitta kopplingar.

Magnus Lintons bok ”De hatade” ges ut av Atlas bokförlag. Det är den första boken i reportage-serien ”Vems Europa”. Magnus Linton har tidigare skrivit reportageböckerna Americanos och Cocaina.

Inga kommentarer

 1. denaknakejsarna - 17 januari, 2012

  Den här frågan med följande svar tycker jag är intressant, fascinerande och sammanfattar det hela ganska bra:

  ”Vad är förklaringen till att de andra måltavlorna har fallit bort?
  – Antisemitismen är för belastat av förintelsen och vi har lärt oss att klä av de schablonerna. Detta är skillnaden mellan antisemitism och islamofobi.”

  Man antyder att det hela rör sig om en inneboende, omotiverad ilska hos folk, en frustration man väljer att rikta mot vissa grupper istället för att ta itu med sin egen person och hade inte judar idag varit oantastliga skulle de också fått sig en släng av sleven. Jag vet inte om Lintons världsbild verkligen är så här dikotomisk eller om han förstår att göra karriär, men jag ser i alla fall stora problem med den s.k. massinvandringen och särskilt från fjärrkulturer. Jag menar, hur ser relationen mellan judar och muslimer ut, tex? Vad skulle hända om Linton fördjupade sig i den? Vilken grupp skulle han ta i försvar, hur pass nyanserade skulle hans uttalanden bli? Det är inte lätt när det blir svårt, sa xenofilextremisten.

 2. Karin - 17 januari, 2012

  Vad har en 29-årig politisk komform sk vänsterperson att tillföra? Att den ekonomiska krisen bara är intressant ur politiskt perspektiv visar hur lite han begriper. I Sverige finns det liten rasism, däremot stigande brottslighet, ökat våld och oro, stor belastning på trygghetssystemen. Moderaterna HAR en politik nämligen fri arbetskraftsinvandring, nedmonterade skyddssnät, akassa, pensioner, sjukförsäkring.. Vad har vänstern? Bludder om en eventuell ‘främlingsfientlighet’ medan allt vad vänstern kämpat för vad gäller trygghet och anständighet försvinner. Sociologiskt bludder, dekonstruktion mm har inget att tillföra.

 3. Janne A - 17 januari, 2012

  …och VIPS så har författaren ”trollat bort” den antisemitiska högern, som faktiskt lever i högsta välmåga, och vars demonisering av ”judarna” har flyttat in i den europeiska debattens mittfåra (under förevändning av att handla om ”Israelkritik”) en utveckling som inte minst vänsterpressen närmast dagligen illustrerar…”vi har lärt oss att klä av de schablonerna” – pyttsan!

  En betydligt bättre analys av extremhögern än Lintons finner man här:

  http://skma.se/2011/12/europas-tva-extremhograr/

 4. Severin Nilsson - 17 januari, 2012

  A student of philosophy, eager to display his powers of argument, approached Diogenes, introduced himself and said, ”If it pleases you, sir, let me prove to you that there is no such thing as motion.” Whereupon Diogenes immediately got up and left

 5. Jesper Nilsson - 18 januari, 2012

  till Karin

  Det du skriver är helt enkelt inte sant. Den vardagliga utsattheten för brott har minskat stadigt sedan 70-talet. Så även utsattheten inför våld och vår upplevda otrygghet. Dessa förhållanden finns väl redovisade i BRÅ’s årliga statistik. Det hade varit lätt för dig att kolla upp detta, me istället för att skriva på det sätt du gör ovan.

  Det verkar alltså finnas en illvilja att måla upp en imaginär hotbild. Frågan man måste ställa sig är isf, varför? I skuggan av det som Linton skriver blir svaret allt tydligare. En politisk rörelse som understödjer främlingsfientlighet tvingas luta sig mot imaginära hotbilder om våld, brottslighet och otrygghet som inte enkelt inte finns.

  Det är föga imponerande från er sida att ni nödgas ljuga för att kämpa emot vänsterns sk. ”bludder”.

 6. janne - 18 januari, 2012

  SD m fl växer bl a på grund av eliten (staten & kapitalet i samma båt).
  Till och med Svenska Dagbladet beskriver detta.
  läs ANDREAS CERVENKA
  http://www.svd.se/naringsliv/darfor-skenar-elitens-loner_6631148.svd

 7. Danne - 18 januari, 2012

  Jag tycker du ska läsa BRÅ: s statistik, den finns på nätet. Antalet anmälda brott ökade med ca 3% från 2010, vissa brottstyper med tvåsiffriga procenttal. Att jämföra med 70-talet är rätt meningslöst då de flesta som utsätts för brott idag inte ens var födda då.
  Finns ingen anledning att tona ned problemen av ideologiska eller andra skäl.

 8. Sme - 18 januari, 2012

  Vad jag inte förstår är varför vänstern håller extremmuslimerna om ryggen jämt. På vilket sätt har islamisternas ideologi, kvinnosyn och barnuppfostran med vänsterns synsätt på jämlighet och feminism att göra? Om V menar allvar med att stärka kvinnors ställning borde de leda debatten om det monumentala kvinnoförtryck islamister utövar mot sina kvinnor.
  Men icke.
  Istället håller man god min i elakt spel därför att islamister hatar USA och den kristna högen. Min fiendes fiende är min vän.

  Det bör påpekas att detta handlar om extrema muslismer och den stora grupp liberala muslimer som funnit sig väl tillrätta i vårt demokratiska och jämnställda samhälle.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

SKATTESMÄLLEN: 20 kronor – per år

Blogg › Regeringen höjer skatten med 1 krona och 66 öre i månaden för dem som har en månadslön på över 37 700 kronor. Så här drabbas du av den röda skattechocken – Dagens Arena har hela listan. 0Inga delningar

Socialliberalism förpliktigar, Birgitta Ohlsson

Ledare › Det stormar i Liberalerna. Under den gångna veckan har den gamla konflikten mellan de så kallade socialliberalerna och kravliberalerna i partiet blossat upp inför öppen ridå. 0Inga delningar

Så tycker facken om budgeten

Nyhet › Facken applåderar förbättringarna i a-kassan och satsningarna på arbetsmiljön. Men flera av fackförbunden efterlyser mer utbildningssatsningar. 0Inga delningar

Hörde någon ordet fördelningspolitik?

Ledare › Om regeringen på allvar vill bekämpa ojämlikheten i samhället kan den inte bortse från skatterna. 0Inga delningar

Skolmiljoner brinner inne – 16 600 lärare går miste om lönelyft

Nyhet › 600 miljoner av det statliga lönelyftets tre miljarder kronor kommer inte att delas ut i år. Över 16 000 lärare går miste om en månatlig lönehöjning på 3 000 kronor. 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

PODD | FN:s migrationsmöte – vad ledare gör för en selfie med Obama

Blogg › Under två dagar kommer världens ledare samlas för två möten om migration och människor som flyr. Vad kommer de komma fram till och kan vi hoppas på en riktig förändring? 0Inga delningar

Mattias Goldmann: Så historisk är regeringens miljöbudget

Debatt › Bakom de stolta orden finns delar att vara stolt över, men också delar där regeringen slöat, duttar eller lurar sig själv – här är budgetens tio inriktningar, skriver Fores vd. 0Inga delningar

»Får vi inga pengar från kunden får du ingen lön«

Nyhet › Egenanställningsföretagen marknadsför sin verksamhet som »enkel och trygg«. Men enligt facket råder stor osäkerhet kring de anställdas villkor och i värsta fall blir man helt utan lön. 21facebook: 21

Så har rasistsajterna rasat i sociala medier

Nyhet › Spridningen av material från hatsajter har minskat med nära 75 procent det senaste halvåret. 518facebook: 518

Läkare: Förlossningsskador skandalöst dåligt undersökt

Nyhet › Bristningar drabbar upp till 60 procent av alla föderskor. Enligt Socialstyrelsen ger skadorna sällan problem. Nu stöter myndigheten på motstånd – forskare pekar på omfattande kunskapsluckor. 566facebook: 566

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Historiska skillnader mellan kvinnors och mäns sjukdagar

Gapet mellan könen blir allt större när det gäller sjukskrivningar. Kvinnor har nu nästan dubbelt så många sjukdagar som män. 0Inga delningar

V kritiserar skärpta regler för tvångsavvisningar

Dramatisk ökning av privata välfärdsbolag


Vesna Prekopic

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer

Att sätta in fler poliser för att förhindra bilbränder är nödvändigt. Men det viktigaste kommer alltid att vara arbetet för att skapa ett jämlikt samhälle. 0Inga delningar

Björklund på farlig populistisk väg

Fega inte ur – förbjud vinster i skolan helt


Johanna Senneby

Intern S-strid om migrationspolitiken trappas upp

De socialdemokratiska kommunpolitikerna vill slopa den tillfälliga flyktinglagen. Men från partiledningen hörs inga sådana tongångar... 0Inga delningar

Sura moderater startar egen nyhetssajt

Skolmiljoner brinner inne – 16 600 lärare går miste om lönelyft


hannafinmo

Säger verkligen facken ja till höjd pensionsålder?

»Parterna säger ja till höjd pensionsålder« var rubriken på en nyhet som snabbt kablades ut i måndags... 0Inga delningar

Hörde någon ordet fördelningspolitik?

MP behöver gå en kurs hos V


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • Arena_banner_nyhetsbrev
  pengaropolitik