Bild: Noborder network.
Bild: Noborder network.

40 000 asylsökande ska fördelas mellan EU-länderna för att minska trycket på Grekland och Italien, föreslår EU-kommissionen. Det är nu upp till medlemsländerna att godkänna förslaget.

På onsdagen föreslog EU-kommissionen att 40 000 av de asylsökande som tar sig till Grekland och Italien ska fördelas mellan EU:s medlemsländer för att minska trycket på mottagarländerna.

Förslaget gäller de flyktingar som kommer från länder där minst 75 procent av de asylsökande får asyl. Det innebär i praktiken att det gäller personer från Syrien och Eritrea. Medlemsländerna ska få 6 000 euro per asylsökande de tar emot.

Förslaget är ett förtydligande av EU-kommissionens migrationsstrategi som presenterades i mitten av maj. Beslut om flyktingkvoterna är inte en lagstiftningsakt och fattas därför av medlemsländerna.

Storbritannien, Danmark och Irland har så kallade ”opt outs”, vilket innebär att de inte behöver vara en del av fördelningssystemet. Ungern, Lettland och Tjeckien har protesterat mot kvotsystemet men behöver få med sig andra länder för att blockera förslaget.

För att göra systemet mer attraktivt för de länder som gör motstånd har EU-kommissionen sagt att det bara ska gälla framtida flyktingar, inte de som redan befinner sig i Grekland och Italien. Det gör att kvoterna eventuellt inte fylls, eller åtminstone fylls långsammare.

EU-kommissionen har tidigare föreslagit en vidarebosättningsplan för 20 000 kvotflyktingar enligt FN:s system. De behöver inte ta sig till EU för att söka asyl utan kan komma från flyktingläger i Libanon och Turkiet. Det mottagande är frivilligt att delta i, enligt New York Times.