“Uppseendeväckande att Moderaterna inte ens blir näst största parti”. Dagens Arenas Eric Sundström kommenterar undersökningen.

Siffrorna i SVT:s vallokalsundersökning visar på stora förändringar i väljarkåren. Eric Sundström politisk chefredaktör på Dagens Arena kommenterar:
– Det absolut mest uppseendeväckande är att det parti som leder Sveriges regering – med de mest populära politikerna Reinfeldt, Bildt och Borg – bara får 13 procent. Håller detta i sig är detta ett skifte i svensk politik, säger Eric Sundström.

– De rödgröna partierna får cirka 49 procent och om man räknar med Feministiskt Initiativ 57 procent. Alliansregeringens partier hamnar på 33–34 procent. Detta visar att det är en tydlig vänstervind i svensk politik, säger Eric Sundström.

– I den vinden kan man hävda att Socialdemokraterna borde ha klarat sig bättre, de kan eventuellt tappa ett mandat. Deras nedåtgående spiral fortsätter. Å andra sidan kan man säga att de står stadigt när andra vänsterkrafter går framåt, säger Eric Sundström.

Vad anser du om framgångarna för Miljöpartiet?
– I vallokalsundersökningar brukar människor uttrycka att de väljer partier som de tycker om, partier som vill göra något vettigt i Europa och partier som har bra kandidater. Här ser vi att Miljöpartiet har en bra trend i Sverige. De har varit väl förankrade i miljöfrågorna vilket många svenskar pekat ut som de viktigaste frågorna i årets val. Dessutom har de två lysande kandidater i Isabella Lövin och Peter Eriksson. Detta förklarar deras framgång.

Vad oroar i resultatet?
– Det finns många traditionella socialdemokratiska frågor som klimat, jämställdhet, feminism och att markera mot rasism vilka Socialdemokraterna har drivit under längre tid än vad både Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ har funnits. Ändå har man inte lyckats kanalisera dessa frågor på samma sätt som andra vänsterpartier. Detta är en varningsklocka för Socialdemokraterna.

Det går inte heller så bra för socialdemokratin i Europa som det verkar. Vad kan de göra framöver?
– Generellt går det inte så dåligt. Det stora problemet är hur dåligt socialdemokraterna går i länder som Grekland, Nederländerna, Frankrike och Finland. Där är det rejält svaga resultat vilket är väldigt oroande för Socialdemokraterna, säger Eric Sundström.