De 4 000 utlovade förlossningsplatserna på St Göran försenas ytterligare ett år – om de ens blir av. Ansvarig politiker Ella Bohlin (KD) ger inga garantier. Oppositionen i Stockholms landsting är rasande.

De 4 000 förlossningsplatserna i anslutning till St Görans sjukhus försenas ytterligare ett år. Tidigast 2020 kommer vård att kunna bedrivas i lokalerna, rapporterade Dagens Arena igår.

– Det är helt absurt, oacceptabelt, säger Dag Larsson (S), landstingsråd med ansvar för sjukvårdsfrågor i Stockholms landsting.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har tidigare varnat för att läget inom förlossningsvården kommer att vara kritiskt under 2018 – på grund av att St Göran då inte öppnat.

När förlossningskliniken nu skjuts ytterligare ett år på framtiden både förlängs och förvärras sannolikt det kritiska läget. Enligt de senaste prognoserna av kapaciteten kan i värsta fall över 2 500 platser saknas 2019. I bästa fall finns då runt 33 400 platser – en bra bit ifrån den önskvärda kapaciteten på 35 000 födslar som krävs för att bedriva säker vård.

– Vi kommer att få en fördjupad krissituation under hela mandatperioden och långt in på nästa, säger Dag Larsson.

Ansvarig för förlossningsvården i Stockholm, Ella Bohlin (KD), betonar att kliniken ska vara på plats så snabbt som möjligt.

– Vi jobbar på så fort vi kan. Politikens ambition är tydlig, men det kan finnas byggtekniska skäl som vi inte kan hoppa över, säger hon.

Men än så länge är det inte säkert att det blir just förlossningsplatser i den nya byggnaden vid St Göran. Det kan lika gärna bli vanliga vårdplatser – trots att Ella Bohlin i flertalet artiklar och uttalanden lovat att det ska bli just förlossning i den nya byggnaden. Hon kan i nuläget inte garantera att det blir just förlossningsplatser.

– I min värld så är det förlossning vi behöver där. Men säg att nativiteten sjunker drastiskt i Stockholm om ett antal år. Då kan vi inte bygga förlossningsplatser bara för sakens skull, säger hon.

Vem som ska bedriva vården i de nya lokalerna är i dagsläget oklart. Dag Larsson tror att det är ett av skälen till att bygget försenas och att politiskt beslut om vilken typ av vård som ska utföras saknas. Alliansen står nämligen fast vid att vårdval förlossning ska gälla – därmed är vanlig upphandling eller landstingsdriven förlossningsvård uteslutet.

– Man kan inte behöva fyra år på sig att bygga en tillbyggnad. Jag tror att det kan stå klart mycket tidigare. Problemet är att alliansen är helt fångade i sitt system, säger Dag Larsson.

Inom vårdvalet råder fri etableringsrätt. Det innebär att alla som vill bedriva förlossningsvård i de nya lokalerna och är auktoriserade har rätt att göra det. Hur man ska göra om flera aktörer auktoriserar sig är enligt Ella Bohlin en hypotetisk fråga. Hon ser heller ingen risk att Capio, som i bedriver vården på sjukhuset intill vilket den nya byggnadens ska ligga, gynnas i processen.

– Nej, det ska råda jämlikhet och rättvisa, det finns tydliga kriterier. Det viktigaste är att det gynnar patienten. Det finns mycket att lära från BB Sophia. Jag diskuterar gärna med oppositionen om hur vi kan utveckla vårdvalet, säger Ella Bohlin.