UPPDATERAD. Elektrikerförbundet riktar kritik mot Micasa, ett av Stockholms stads bolag. ”Vi kan inte ställa de krav facket begär”, säger Micasas vd Anders Nordstrand.

Micasa, som förvaltar Stockholms stads omsorgs- och vårdlägenheter, får kritik från fackförbundet Elektrikerna. Det efter att Micasa genomfört en upphandling där uppdraget gått till ett företag som facket menar brister i säkerhet för de anställda.
– Micasa har upphandlat det här företaget som vi vet är ett oseriöst företag, något som vi också har meddelat Micasa om, säger Petter Johansson, ombudsman på Elektrikerförbundet.

Enligt Elektrikerförbundet har det i samtal med medlemmar framkommit uppgifter om bristfälliga villkor. På torsdagen har man gått ut i ett pressmeddelande där man kritiserar Micasa.
– Företaget har inte kollektivavtal och inte heller kollektivavtalsliknande villkor. Men mest allvarligt är att vi har fått höra från anställda på företaget att det inte sker någon delegering av elarbetesansvar, vilket det ska göra enligt elsäkerhetsverket och svenska föreskrifter.

– Att arbeta nära en elektrisk anläggning är farligt, det är ett farligt arbete om man inte gör det på rätt sätt. Det är därför de här föreskrifterna finns. Anledningen till att vi har väldigt få elolyckor i dag är för att de här föreskrifterna efterlevs, säger Petter Johansson.

Micasas vd Anders Nordstrand försvarar upphandlingen med att de uppgifter Elektrikerförbundet har fört fram inte har kunnat gå att leda i bevis.
– Vi har gjort en upphandling som har skett helt i enlighet med lagen om offentlig upphandling och vi har gjort de kontroller som lagen och vi har ansett är det som krävs. Vi kan inte ställa krav på kollektivavtal, det har vi inte rätt att göra det även om vi skulle vilja göra det, säger Anders Nordstrand.

– Vi har haft en diskussion med bolaget och de har i samband med upphandlingen gått i god för att de uppfyller de krav som ställs. Och vi har fått den bekräftelsen på att det gäller och vi kan inte utesluta dem från upphandlingen på grund av rykten eller hörsägen.