LO överväger att avbryta samarbetet med Nordea efter Panamaskandalen. Hur många kunder som lämnat banken sedan avslöjandet är dock oklart – enligt Nordea syns ingen tydlig trend.

Två stora finska fackförbund har lämnat Nordea efter avslöjandet om att banken hjälper sina allra rikaste kunder med skatteplanering.

Nu överväger även LO att bojkotta banken, rapporterar Svenska Dagbladet. Men samarbetet med banken kommer inte att avbrytas innan det är klarlagt om banken brutit mot några regler, uppger LO:s ekonomichef Kjell Ahlberg.

– Vi kan inte agera enbart på uppgifter i medier. Ska vi avsluta vårt samarbete så kan det bli så att vissa tillgångar måste realiseras. Det kan innebära förluster vilket blir strategiskt fel för våra medlemmar, säger han.

Av LO:s 1,5 miljarder i tillgångar förvaltar Nordea »en inte oväsentlig del«, enligt Kjell Ahlberg.

– Vi ska gå till botten med det här. Nordeas utredning pågår och vi väntar på den, säger han.

Hur många som lämnat banken sedan avslöjandet att den var i särklass mest aktiv i att upprätta företag genom den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca av samtliga svenska banker – är oklart. Nordeas pressekreterare Janine Pfalzer har inte hört något om att det skulle vara högre tryck på kundtjänsten sedan avslöjandet.

»Enligt de underlag vi har vi har så har vi inte sett någon tydlig trend att kunder lämnar banken på grund av de senaste veckornas rapportering«, skriver hon i ett sms till Dagens Arena.