FOTO: Oglethorpe University/flickr, Lotta Holmström/flickr

FRISKOLOR Bertil Hult, grundare av världens största privata språkskola, riktar skarp kritik mot skolföretagens vinster. »Jag har svårt att se att skattebetalarna ska ge de här företagen vinster«, säger han till Dagens Industri.

I mitten av 60-talet startade Bertil Hult språkresekoncernen EF, Education First. I dag har företaget verksamhet i 116 länder och över 40 000 anställda. Forbes uppskattar Bertil Hults förmögenhet till närmare 35 miljarder kronor.

Utbildningsentreprenören är emellertid kritisk till skattefinansierade skolföretags vinstuttag. Om ett skolföretag kan göra ett lika bra jobb som kommunen och ändå få pengar över, är det inte självklart att överskottet ska gå till utdelning, menar Hult.

– Mitt argument för det är nej, ni ska använda alla pengarna för att leverera en ännu bättre produkt, det kan ni göra om ni är skickligare än kommunen, säger han till DI.

– Jag har svårt att se att skattebetalarna ska ge de här företagen vinster, fortsätter han och lyfter istället fram Viktor Rydbergs skolan som ett gott exempel på en privatskola. En skola om han själv var med och startade och som i dag drivs i stiftelseform.

Hult är samtidigt en av de personer som, i samband med paradisläckan, avslöjats ha ägnat sig åt skatteplanering. Han är kund hos juristbyrån Appelby, vars läckta handlingar är grunden till Paradisläckan. Ett av de granskade skatteuppläggen visar att Hult i en bolagsstruktur via Luxemburg och Malta på tre år personligen tagit ut 300 miljoner kronor i vinstutdelning.

Pengar ska enligt granskningen slussats ut via 25 bolag till olika skatteparadis, främst på Bermuda. Inga offentliga dokument visar hur mycket skatt Hult betalat på sin aktieutdelning, vilket beror på ett särskilt sekretessbelagt skatteavtal med den schweiziska myndigheterna.

Bertil Hult förnekar att han att han ska ha ägnat sig åt skatteplanering, eller upplägg där olika skattesystem spelas ut mot varandra.

– Det är inget vi sysslar med, inget vi ska syssla med och absolut ingenting som vi behöver syssla med. Vi är ett höglönsamt företag, det är inget vi sticker under stol med, och vi betalar den skatten vi ska, säger han till DI.

– Vi har normal skatteplanering som alla företag har. Det är ungefär som vi som privatpersoner, får man göra vissa avdrag så gör man det.