Bild: Johan Lundberg/ Flickr
Bild: Johan Lundberg/ Flickr

Det är stor splittring inom SKL och i de olika landstinget i frågan om avskaffandet av tvångs-LOV. Detta framgår av remissvar som Dagens Arena tagit del av.

Regeringen vill avskaffa tvånget för landstingen att organisera primärvården i ett vårdvalssystem – den så kallade tvångs-LOV. I dag går remisstiden ut för förslaget.

Både de olika landstingen och de två blocken inom Sveriges kommuner och landsting, SKL, är oense i frågan.

Den borgerliga majoriteten inom SKL är emot förslaget med motiveringen: “förslaget kan innebära att landsting inte kommer att ha valfrihetssystem inom primärvården och att medborgare därför kommer att ha begränsade valmöjligheter i det egna landstinget”.

Men organisationen är djupt splittrad i frågan. Den rödgröna oppositionen som regeringen att tvångs-LOV borde tas bort och tycker det är märkligt SKL officiellt driver en åsikt som inskränker det kommunala självbestämmandet. I en reservation till remissvaret skriver de:

“Vi finner det dessutom märkligt att den borgerliga majoriteten i SKL driver en åsikt som inskränker det kommunala självbestämmandet.”

De olika landstingen är också splittrade i frågan. Deras ställningstagande speglar den politiska majoriteten i respektive landsting.

Rödgröna Uppsala läns landsting, som vill avskaffa tvångs-LOV, skriver:

En effekt av det obligatoriska kravet på LOV i primärvården är att det skett en koncentration av nyöppnade vårdcentraler till de större tätorterna, medan nyetableringen på landsbygden nästan helt uteblivit.”

Borgerligt styrda Östergötlands landsting, som är mot avskaffandet, skriver:

“Om lagen ändras ser vi att det finns risker för ojämlik vård över landet, där en del får möjlighet att välja och andra inte.”

År 2008, när tvångs-LOV infördes, var bara Stockholms läns landsting för förslaget. Alla andra landsting var emot. I dag är det tvärtom en majoritet, sju av de elva inkomna remissvar från landstingen, som vill behålla tvångs-LOV.

Både vård- och läkarförbundet vill ha kvar tvångs-LOV. Vårdförbundet menar att förslaget riskerar att inskränka patientens inflytande i vården och läkarförbundet befarar att det skulle leda till osäkerhet för vårdgivare.

En annan invändning som flera påpekat i sina remissvar är att remisstiden varit för kort.