Magdalena Andersson Bild: Victor Svedberg
Magdalena Andersson Bild: Victor Svedberg

Budgetomröstningen äger rum om mindre än en vecka och vi kommer att får svar på många frågor som det spekulerats i de senaste veckorna.

Om mindre än en vecka, närmare bestämt den 3 december, sker budgetomröstningen. Då kommer vi få svar på några av de frågor det spekulerats vilt kring sedan den rödgröna regeringen tog plats i Rosenbad; vilken budget kommer SD rösta på? Kommer omröstningen framkalla regeringskris? Kommer Löfven bli tvungen att leda landet med alliansens budget och kommer han i sådana fall att sitta kvar?

Många fasade för att Sverigedemokraterna skulle göra som de gjorde när talmän skull utses, alltså vänta med sitt besked om hur de ska rösta till sista sekund. Riktigt så illa ser det inte ut att bli i budgetomröstningen, efter att Löfven pressat partiet lovade i dag att de ska ge besked på tisdag klockan fyra.

Som Dagens Arena tidigare berättat, är SD:s val till mångt och mycket en fråga om Miljöpartiets medverkan i regeringen. En majoritet av partiets väljare vill också att de fäller Löfvens budget.

– Miljöpartiet är ett parti som har fått oproportionerligt stort inflytande som ett resultat av den så kallade migrationspolitiska överenskommelsen som många andra partier anslutit sig till. Har vi då en möjlighet att fälla en regering så borde det då indikera att vi skulle ta den möjligheten, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson, till DN.

Löfven, å sin sida, vädjar till de borgerliga partierna för att undvika kaos under omröstningen, men samtidigt vill han inte be alliansen lägga ner rösterna på sin egen budget. Han menar att det finns ett antal alternativ som studeras i regeringskansliet och utesluter inte en regeringsombildning, erfar DN.

I samma veva går Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt ut och kräver att allianspartierna ska visa en plan på hur de ska hantera läget om de vinner omröstningen.

– Hur ska de genomföra sin politik, vem ska regera Sverige, har de en statsministerkandidat? Om de inte kan svara på det här, då faller ju frågan, vill de tvinga fram ett nyval, i och med att de inte har en plan för att styra Sverige?, säger han till Ekot.

Centerns Annie Lööf och Moderaternas gruppledare i riksdagen Anna Kinberg Batra slår dock tillbaka ansvaret och menar att det är regeringens ansvar hur de ska få igenom sin budget.

I princip kvarstår de scenarion som Dagens Arena skrev om i samband med att alliansen la sin skuggbudget. DN har redovisat vad som händer om SD röstar för alliansens budget:

Först sker en omröstning om alliansens respektive SD:s budgetmotion.
Därefter ställs alliansens förslag mot regeringens.
Om SD då röstar för alliansens budgetmotion i stället för att lägga ned sina röster, faller regeringens budgetförslag.
Regeringen kan då välja att utlysa extra val (nyval) eller att avgå och låta talmannen föreslå ny stats­minister.
Regeringen kan också välja att sitta kvar och lägga förändringsförslag till budgeten och förhandla om dem med alliansen i riksdagen.
Om regeringen utlyser extra val kan det ske tidigaste den 29 december.
Extra val ska hållas inom tre månader efter beslutet.