DN:s granskning av barn- och ungdomspsykiatrin bekräftas av en tidigare Bup-anställd till Dagens Arena. Personal- och kompetensbristen är stor, menar hon.

Under onsdagen rapporterade DN om svåra missförhållanden på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, Bup, i Stockholm. För hög arbetsbelastning och för lite personal orsakade felbehandlingar som i tre fall nästan orsakade dödsfall bland de inlagda barnen.

Dagens Arena har pratat med en tidigare anställd på Bup-kliniken, som kan bekräfta bilden av en klinik där resurserna inte räcker till för behoven.

– I samband med flytten minskade antal vårdplatser och det saknades folk, säger den tidigare anställda psykiatrisjuksköterskan till Dagens Arena.

När Bup-klinken i Stockholms län flyttade från Danderyds sjukhus till Sachsska huset vid Södersjukhuset 2001, började problemen enligt psykiatrisjuksköterskan, som numera arbetar inom skolhälsovården. Innan flytten fungerade verksamheten bra med både en akutavdelning och en vårdavdelning. Sedan blev det både plats- och personalbrist.

– Min erfarenhet är att det både är brist på personal och ibland bristande kompetens bland personalen. Det är även för få psykiatriker som gör att behandlingen av de unga inte blir rätt. En del medicinsk bedömning läggs ut på personal utan rätt kompetens.

Det finns flera områden som behöver åtgärdas för att förbättra vården för barn och ungdomar, anser hon.

– Många psykiatriker är inhyrda och jobbar några månader, för att sedan vara lediga under en längre tid. Det gör det svårt att skapa tillit mellan läkare och patient. Det ideala skulle vara om samma psykiatriker är med under hela vårdprocessen och inte bara vid inledningssamtalet.

Inom elevhälsan på många skolor har kuratorer och skolsköterskor en stor arbetsbörda. Den psykiska ohälsan ökar bland unga och det skulle behövas mer nätverksarbete mellan skola, hem och uppbackning från psykiatrin, menar Dagens Arenas källa.

– Det behövs ett bättre samarbete mellan barn- och ungdomspsykiatri och vuxenpsykiatri. Det är ingen skillnad på en 17-åring och en 18-årings behov. Ungdomarna borde föras över till vuxenvården successivt flera månader innan 18-årsdagen. Nu blir det ju ett nytt trauma vid bytet, säger psykiatrisjuksköterskan till Dagens Arena.