monicaarmini_R

”Det pågår en hetsjakt på oss sjuka”

Dela

Ofärdsland, ny bok av Kent Werne

Kent Werne har träffat arbetslösa, sjuka och ekonomiskt utsatta. Människor som har drabbats av ofärd, och som är beroende av att trygghetssystemen och arbetsmarknadspolitiken fungerar. Läs mer och beställ boken Ofärdsland.

Allvarlig psykos och tvångsvård. Det blev resultatet när Monica Armini tvingades möta regeringens sjukförsäkring och rehabiliteringskedja. Dagens Arena publicerar utdrag ur Kent Wernes nya bok Ofärdsland.

Det har gått sex år sedan alliansen införde en ”rehabiliteringskedja” i sjukförsäkringen med skarpa tidsgränser och en hård prövning av arbetsförmågan. Sedan 2010 har närmare 80 000 personer utförsäkrats.

För Monica Armini slutade det med allvarlig psykos och tvångsvård.
Det här är hennes berättelse. Om hur det är att hamna utanför utanförskapet.
– Jag började bli sjuk när jag var i 20-årsåldern, berättar hon.

– Jag led av depressioner med psykotiska inslag. Jag kände mig väldigt nedstämd och värdelös, tappade livsgnistan, och upplevde övernaturliga saker. Hörde röster.

Nu kanske inte alla är bekanta med begreppet psykos, så låt mig citera ur Vårdguiden: ”Om man får en psykos får man förändrad verklighetsuppfattning och vanföreställningar, till exempel att man känner sig styrd eller övervakad utan att vara det. Det är också vanligt att man hör röster som inte finns.” Och ur Psykologiguiden: ”För den sjuke innebär psykosen oftast ett stort lidande, och en skrämmande förändring där man inte riktigt känner igen sig själv. Man saknar oftast sjukdomsinsikt när man är psykotisk.”

Symptomen kan utlösas och förvärras av påfrestningar, och ofta lindras med psykofarmaka. Vissa människor antas ha en medfödd skörhet, och problemen debuterar ofta just i 20-årsåldern, precis som för Monica Armini.

– Då pluggade jag på universitetet, men åkte in och ut på psyket, åt mediciner och gick i terapi. Sedan tröttnade jag på att vara sjuk, så jag friskskrev mig själv. Jag var inte frisk, men jag kände att systemet inte gav mig mer. Så jag gifte mig och skaffade barn, tog min examen i språk och filosofi. Startade egen firma som översättare. Jobbade som lärare och språkgranskare. Levde ett vanligt liv, säger hon.

– De första åren mådde jag väldigt bra, men från 2004, när jag väntade vårt yngsta barn, började jag må dåligt igen. Fick tillbaka rösterna, tappade kontroll över vad de sa. Det berodde antagligen på att jag var sönderstressad. Och den 27 maj 2009 kollapsade jag; gick bara ut i skogen och la mig. Två joggare hittade mig och ringde en ambulans som körde mig till Sahlgrenska. Jag blev inskriven på Mölndals psykosmottagning, där jag går fortfarande.

Sedan dess har Monica åkt berg- och dalbana i sin sjukdom, varit inlagd några gånger och haft regelbunden kontakt med psykosmottagningen.

Dessutom har hon färdats genom rehabiliteringskedjan. En upplevelse som framkallade en ny kollaps. Och tvångsvård.

– Jag blev utförsäkrad i november 2011. Innan dess kom det flera varningsbrev. Jag tog med dem till psykosmottagningen och sa att det skrämde mig jättemycket. ’Det är inget vi kan göra någonting åt’, svarade de. ’Systemet ser ut så här’. Så jag blev satt på arbetslivsintroduktion. Där jobbade jag ett par månader på Göteborgsregionens kommunalförbund, där jag fick ringa till olika vårdföretag och assistansföretag och skaffa praktikplatser till yrkesstuderande.

– Och det gick bra för mig, jag tänkte att nu får jag snart fast anställning, så jag slet jättehårt.

Men i själva verket var hon svårt sjuk. Vilket hon inte insåg själv. För det är ju så det fungerar med psykoser. Ju sjukare man är desto friskare känner man sig, förklarar hon.

Monica var helt utlämnad åt sig själv på arbetsplatsen. Och Arbetsförmedlingen visste inte att hon uteblivit från möten på psykosmottagningen och slutat ta medicinerna. Att hon var på väg in i en allvarlig psykos, som bara förvärrades för varje vecka.

Efter två månader, under ett möte på Arbetsförmedlingen, insåg Monica till sist att hon var sjuk. Att hon inte skulle få något heltidsjobb, att allt hade varit en illusion.

Hon bröt ihop igen och blev inlagd på Sahlgrenska.

2008, när regeringens sjukförsäkringsreform gick ut på remiss varnade Riksförbundet för social och mental hälsa – RSMH – för att de skarpa tidsgränserna inte tog ”hänsyn till omständigheterna för personer som lider av psykisk ohälsa”, och att en utförsäkring i värsta fall kunde leda till psykoser, ångestattacker, ja rentav självmord.

Monica Armini överlevde, men hennes dom över systemet är hård.

– Det är verkligen ett obarmhärtigt sätt att testa arbetsförmågan på, ett inhumant försök att få människor ut i arbete med tvångsmetoder. Och det fungerar väldigt dåligt. Det är möjligt att vissa behöver den knuffen. Men för många blir det en väldig påfrestning som förvärrar sjukdomen eller skadan. Och för min del blev det fullkomligt katastrofalt. En LPT-inläggning. Tvångsvård alltså.

Och så den ekonomiska biten förstås.

I början av sjukskrivningen var ersättningen hygglig, och eftersom Monica var gift så hade familjen dessutom två inkomster att leva av. Men sjukdomen tärde hårt på äktenskapet, det slutade i skilsmässa och Monica tvingades flytta ungefär samtidigt som hon blev utförsäkrad.

Och då blev det dubbelt värre – hon uppfyllde inte villkoren för a-kassa, och fick bara 223 kronor per dag i aktivitetsstöd, totalt 4 460 kronor i månaden före skatt.

– Det gick ju inte att leva på. Så jag fick låna av mina föräldrar. ’Jamen du har rätt till försörjningsstöd’, sa min arbetsförmedlare. Jag ringde till socialtjänsten, fick en hel lista på papper som jag skulle ha med mig. Det var alldeles för komplicerat för mig som var så förvirrad just då, så det gick inte.

När hon låg på sjukhuset lovade Försäkringskassan att hon skulle bli återförsäkrad. Men efter två veckor fick hon beskedet att det var en månad kvar på utförsäkringen. Monica blev förtvivlad, men vad hjälpte det? Sådana var reglerna, sa man.

I maj 2012 fick hon trots allt sjukpenning igen. Sedan mjuknade Försäkringskassans attityd en aning, och efter ett läkarutlåtande, en skriven livshistoria och en lång intervju blev Monica sjukpensionär på 75 procent – nu får hon numera knappt 10 000 före skatt.

– Jag hade varit i sex olika rehabiliteringsåtgärder, och det hade slutat illa varje gång. Så de kände väl att nu fick det vara bra, säger hon.

Den sammantagna bilden är att välfärden är på dekis.

– Jag trodde att det skulle fungera mycket bättre. Vi betalar ju avgifter till en sjukförsäkring som vi tror vi har rätt till. Och när det visar sig att den inte täcker så blir man väldigt besviken och desillusionerad, säger hon.

Men inte uppgiven. Monica Armini jobbar numera 25 procent på organisationen Social Aktion. Vilket hon trivs bra med. Och hon har engagerat sig i Solrosuppropet – en förening som startades i spåren av Påskuppropet mot utförsäkringarna 2011.

– Vi har en styrelse på sju personer utspridda över hela landet, så vi har möten via Skype. Vi skriver artiklar i tidningar, bloggar, är med i radio. Någon måste ju föra vår talan. Många vågar inte eftersom de är rädda att straffas av Försäkringskassan, eller så orkar de inte.

– Det är likadant med oss, jag hade en lång period i höstas då jag inte gjorde någonting alls. Och det krävs mycket tabletter och vila. Vi kämpar på i vår egen takt, försöker förmå politikerna att förändra det här inhumana systemet.

Monica Armini tycker att det bedrivs en hetsjakt på sjuka, baserad på uppfattningen att folk överutnyttjat sjukförsäkringen. Och visst, det kanske förekom förr om åren, men att gå från det till massiv utförsäkring är inte rimligt. Det leder bara till att människor blir fattiga, och kanske sjukare och mer arbetsoföra på kuppen.

– Det finns en myt om att folk som är sjukskrivna vill vara det. Men det enda man vill är ju att jobba. Man kan nästan tänka sig att ta vilket jobb som helst, bara man får komma ut i arbetslivet igen. Vi har ju det lutherska i oss. Att man ska jobba, betala skatt och ha ordning på livet. Och när detta brister blir det ett nederlag. Man känner sig som en förlorare – att man på något sätt skulle vara defekt och inkapabel och därmed mindre värd. För budskapet trummas ju hela tiden in, att vi är bidragsberoende. Och det är inte kul att få den stämpeln. Man känner sig mindre värd än den som arbetar.

Och att bli utförsäkrad innebär ofta ett ännu värre stigma.

– Man blir knäckt, säger Monica. Man vill inte berätta för någon att man är utförsäkrad. Man säger att man är sjukskriven istället. Då lever man ju bara i utanförskapet, men den som utförsäkras hamnar utanför utanförskapet.

Hon tänker att poängen kanske inte är att bryta utanförskapet, utan att helt enkelt bli av med en tärande grupp som kostar för mycket pengar.

Eller som hon skrev i en debattartikel våren 2013: ”Genom att utförsäkra sjuka så slipper man se dem i sjukförsäkringstalen, de belastar inte längre Försäkringskassan och de upphör till viss del att existera i statistiken … Men så cynisk kan väl inte en regering vara? Eller?”

Kent Werne, frilansjournalist och författare

Werne-OmslagMonica Arminis berättelse är ett utdrag från Kent Wernes nyutkomna bok Ofärdsland. Boken kan beställas här >>

Boken har release 1 september.

6 kommentarer

 1. m - 19 augusti, 2014

  Mycket trovärdig berättelse. Bra (och förskräckande).

 2. Ann Helena Rudberg - 20 augusti, 2014

  Det är ingen skillnad på partierna när det gäller detta. Jag har skrivit en bok, som handlar om vad som hände mig och min familj från år 2003 och framåt. När jag var sjukskriven togs kring 10 000 i månaden från min familj för sjukpenningen sänktes. Och före valet 2006 så tvångspensionerades jag och fick fattigpension för resten av livet. Det gällde att spara. Min bok heter Ett sekel av tystnad. När jag påpekade vad som hade hänt för socialförsäkringsutskottet trodde de att jag var sjukpensionär. Men det var jag inte, utan det var sjukpenningen som hade sänkts. De visste inte ens vad de gjorde. Ingen skillnad alls på partierna där. Thomas Eneroth hette den ansvarige då och han är vice ordförande nu.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Assistanskritik på svajigt underlag

Under hösten har Försäkringskassan och regeringen hamnat i blåsväder i frågan om LSS. Men det är inte alldeles enkelt att finna fog för kritiken. 0Inga delningar

Kommunal varslar om strejk för undersköterskor

Kommunernas nota för hyrpersonal: 1,2 miljarder


Johanna Senneby

Alldeles för tidigt att räkna ut KD

Trots KD:s historiskt låga väljarstöd kan Busch Thor vara lugn. Det räcker nämligen med så lite som 2,5 till 3 procents stöd i opinionsmätningar för att partiet ska ta sig över spärren med hjälp av taktikröster, visar forskningen. 0Inga delningar

Grönt ljus för Idolstrejk

Förlossningskaos på Danderyd: »Barnmorskorna gråter«


Vesna Prekopic

Överskatta inte Pisa

Den dagen vi blir lika besatta av att utjämna klassklyftorna i skolan som att prestera i Pisa-mätningarna, då skolutvecklar vi på riktigt... 0Inga delningar

Ett år med andrum

Prioritera polisens kärnverksamhet


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • Arena_banner_nyhetsbrev
  annons_julkap_2016
  pengaropolitik