monicaarmini_R

”Det pågår en hetsjakt på oss sjuka”

Dela

Ofärdsland, ny bok av Kent Werne

Kent Werne har träffat arbetslösa, sjuka och ekonomiskt utsatta. Människor som har drabbats av ofärd, och som är beroende av att trygghetssystemen och arbetsmarknadspolitiken fungerar. Läs mer och beställ boken Ofärdsland.

Allvarlig psykos och tvångsvård. Det blev resultatet när Monica Armini tvingades möta regeringens sjukförsäkring och rehabiliteringskedja. Dagens Arena publicerar utdrag ur Kent Wernes nya bok Ofärdsland.

Det har gått sex år sedan alliansen införde en ”rehabiliteringskedja” i sjukförsäkringen med skarpa tidsgränser och en hård prövning av arbetsförmågan. Sedan 2010 har närmare 80 000 personer utförsäkrats.

För Monica Armini slutade det med allvarlig psykos och tvångsvård.
Det här är hennes berättelse. Om hur det är att hamna utanför utanförskapet.
– Jag började bli sjuk när jag var i 20-årsåldern, berättar hon.

– Jag led av depressioner med psykotiska inslag. Jag kände mig väldigt nedstämd och värdelös, tappade livsgnistan, och upplevde övernaturliga saker. Hörde röster.

Nu kanske inte alla är bekanta med begreppet psykos, så låt mig citera ur Vårdguiden: ”Om man får en psykos får man förändrad verklighetsuppfattning och vanföreställningar, till exempel att man känner sig styrd eller övervakad utan att vara det. Det är också vanligt att man hör röster som inte finns.” Och ur Psykologiguiden: ”För den sjuke innebär psykosen oftast ett stort lidande, och en skrämmande förändring där man inte riktigt känner igen sig själv. Man saknar oftast sjukdomsinsikt när man är psykotisk.”

Symptomen kan utlösas och förvärras av påfrestningar, och ofta lindras med psykofarmaka. Vissa människor antas ha en medfödd skörhet, och problemen debuterar ofta just i 20-årsåldern, precis som för Monica Armini.

– Då pluggade jag på universitetet, men åkte in och ut på psyket, åt mediciner och gick i terapi. Sedan tröttnade jag på att vara sjuk, så jag friskskrev mig själv. Jag var inte frisk, men jag kände att systemet inte gav mig mer. Så jag gifte mig och skaffade barn, tog min examen i språk och filosofi. Startade egen firma som översättare. Jobbade som lärare och språkgranskare. Levde ett vanligt liv, säger hon.

– De första åren mådde jag väldigt bra, men från 2004, när jag väntade vårt yngsta barn, började jag må dåligt igen. Fick tillbaka rösterna, tappade kontroll över vad de sa. Det berodde antagligen på att jag var sönderstressad. Och den 27 maj 2009 kollapsade jag; gick bara ut i skogen och la mig. Två joggare hittade mig och ringde en ambulans som körde mig till Sahlgrenska. Jag blev inskriven på Mölndals psykosmottagning, där jag går fortfarande.

Sedan dess har Monica åkt berg- och dalbana i sin sjukdom, varit inlagd några gånger och haft regelbunden kontakt med psykosmottagningen.

Dessutom har hon färdats genom rehabiliteringskedjan. En upplevelse som framkallade en ny kollaps. Och tvångsvård.

– Jag blev utförsäkrad i november 2011. Innan dess kom det flera varningsbrev. Jag tog med dem till psykosmottagningen och sa att det skrämde mig jättemycket. ’Det är inget vi kan göra någonting åt’, svarade de. ’Systemet ser ut så här’. Så jag blev satt på arbetslivsintroduktion. Där jobbade jag ett par månader på Göteborgsregionens kommunalförbund, där jag fick ringa till olika vårdföretag och assistansföretag och skaffa praktikplatser till yrkesstuderande.

– Och det gick bra för mig, jag tänkte att nu får jag snart fast anställning, så jag slet jättehårt.

Men i själva verket var hon svårt sjuk. Vilket hon inte insåg själv. För det är ju så det fungerar med psykoser. Ju sjukare man är desto friskare känner man sig, förklarar hon.

Monica var helt utlämnad åt sig själv på arbetsplatsen. Och Arbetsförmedlingen visste inte att hon uteblivit från möten på psykosmottagningen och slutat ta medicinerna. Att hon var på väg in i en allvarlig psykos, som bara förvärrades för varje vecka.

Efter två månader, under ett möte på Arbetsförmedlingen, insåg Monica till sist att hon var sjuk. Att hon inte skulle få något heltidsjobb, att allt hade varit en illusion.

Hon bröt ihop igen och blev inlagd på Sahlgrenska.

2008, när regeringens sjukförsäkringsreform gick ut på remiss varnade Riksförbundet för social och mental hälsa – RSMH – för att de skarpa tidsgränserna inte tog ”hänsyn till omständigheterna för personer som lider av psykisk ohälsa”, och att en utförsäkring i värsta fall kunde leda till psykoser, ångestattacker, ja rentav självmord.

Monica Armini överlevde, men hennes dom över systemet är hård.

– Det är verkligen ett obarmhärtigt sätt att testa arbetsförmågan på, ett inhumant försök att få människor ut i arbete med tvångsmetoder. Och det fungerar väldigt dåligt. Det är möjligt att vissa behöver den knuffen. Men för många blir det en väldig påfrestning som förvärrar sjukdomen eller skadan. Och för min del blev det fullkomligt katastrofalt. En LPT-inläggning. Tvångsvård alltså.

Och så den ekonomiska biten förstås.

I början av sjukskrivningen var ersättningen hygglig, och eftersom Monica var gift så hade familjen dessutom två inkomster att leva av. Men sjukdomen tärde hårt på äktenskapet, det slutade i skilsmässa och Monica tvingades flytta ungefär samtidigt som hon blev utförsäkrad.

Och då blev det dubbelt värre – hon uppfyllde inte villkoren för a-kassa, och fick bara 223 kronor per dag i aktivitetsstöd, totalt 4 460 kronor i månaden före skatt.

– Det gick ju inte att leva på. Så jag fick låna av mina föräldrar. ’Jamen du har rätt till försörjningsstöd’, sa min arbetsförmedlare. Jag ringde till socialtjänsten, fick en hel lista på papper som jag skulle ha med mig. Det var alldeles för komplicerat för mig som var så förvirrad just då, så det gick inte.

När hon låg på sjukhuset lovade Försäkringskassan att hon skulle bli återförsäkrad. Men efter två veckor fick hon beskedet att det var en månad kvar på utförsäkringen. Monica blev förtvivlad, men vad hjälpte det? Sådana var reglerna, sa man.

I maj 2012 fick hon trots allt sjukpenning igen. Sedan mjuknade Försäkringskassans attityd en aning, och efter ett läkarutlåtande, en skriven livshistoria och en lång intervju blev Monica sjukpensionär på 75 procent – nu får hon numera knappt 10 000 före skatt.

– Jag hade varit i sex olika rehabiliteringsåtgärder, och det hade slutat illa varje gång. Så de kände väl att nu fick det vara bra, säger hon.

Den sammantagna bilden är att välfärden är på dekis.

– Jag trodde att det skulle fungera mycket bättre. Vi betalar ju avgifter till en sjukförsäkring som vi tror vi har rätt till. Och när det visar sig att den inte täcker så blir man väldigt besviken och desillusionerad, säger hon.

Men inte uppgiven. Monica Armini jobbar numera 25 procent på organisationen Social Aktion. Vilket hon trivs bra med. Och hon har engagerat sig i Solrosuppropet – en förening som startades i spåren av Påskuppropet mot utförsäkringarna 2011.

– Vi har en styrelse på sju personer utspridda över hela landet, så vi har möten via Skype. Vi skriver artiklar i tidningar, bloggar, är med i radio. Någon måste ju föra vår talan. Många vågar inte eftersom de är rädda att straffas av Försäkringskassan, eller så orkar de inte.

– Det är likadant med oss, jag hade en lång period i höstas då jag inte gjorde någonting alls. Och det krävs mycket tabletter och vila. Vi kämpar på i vår egen takt, försöker förmå politikerna att förändra det här inhumana systemet.

Monica Armini tycker att det bedrivs en hetsjakt på sjuka, baserad på uppfattningen att folk överutnyttjat sjukförsäkringen. Och visst, det kanske förekom förr om åren, men att gå från det till massiv utförsäkring är inte rimligt. Det leder bara till att människor blir fattiga, och kanske sjukare och mer arbetsoföra på kuppen.

– Det finns en myt om att folk som är sjukskrivna vill vara det. Men det enda man vill är ju att jobba. Man kan nästan tänka sig att ta vilket jobb som helst, bara man får komma ut i arbetslivet igen. Vi har ju det lutherska i oss. Att man ska jobba, betala skatt och ha ordning på livet. Och när detta brister blir det ett nederlag. Man känner sig som en förlorare – att man på något sätt skulle vara defekt och inkapabel och därmed mindre värd. För budskapet trummas ju hela tiden in, att vi är bidragsberoende. Och det är inte kul att få den stämpeln. Man känner sig mindre värd än den som arbetar.

Och att bli utförsäkrad innebär ofta ett ännu värre stigma.

– Man blir knäckt, säger Monica. Man vill inte berätta för någon att man är utförsäkrad. Man säger att man är sjukskriven istället. Då lever man ju bara i utanförskapet, men den som utförsäkras hamnar utanför utanförskapet.

Hon tänker att poängen kanske inte är att bryta utanförskapet, utan att helt enkelt bli av med en tärande grupp som kostar för mycket pengar.

Eller som hon skrev i en debattartikel våren 2013: ”Genom att utförsäkra sjuka så slipper man se dem i sjukförsäkringstalen, de belastar inte längre Försäkringskassan och de upphör till viss del att existera i statistiken … Men så cynisk kan väl inte en regering vara? Eller?”

Kent Werne, frilansjournalist och författare

Werne-OmslagMonica Arminis berättelse är ett utdrag från Kent Wernes nyutkomna bok Ofärdsland. Boken kan beställas här >>

Boken har release 1 september.

6 kommentarer

  1. m - 19 augusti, 2014

    Mycket trovärdig berättelse. Bra (och förskräckande).

  2. Ann Helena Rudberg - 20 augusti, 2014

    Det är ingen skillnad på partierna när det gäller detta. Jag har skrivit en bok, som handlar om vad som hände mig och min familj från år 2003 och framåt. När jag var sjukskriven togs kring 10 000 i månaden från min familj för sjukpenningen sänktes. Och före valet 2006 så tvångspensionerades jag och fick fattigpension för resten av livet. Det gällde att spara. Min bok heter Ett sekel av tystnad. När jag påpekade vad som hade hänt för socialförsäkringsutskottet trodde de att jag var sjukpensionär. Men det var jag inte, utan det var sjukpenningen som hade sänkts. De visste inte ens vad de gjorde. Ingen skillnad alls på partierna där. Thomas Eneroth hette den ansvarige då och han är vice ordförande nu.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Erik Hansson (forskare): Lösningen på tiggeriet har inga gränser

Debatt › Att argumentera för att lösningen på tiggerifrågan finns i EU-migranternas hemland är att skjuta problemet ifrån sig. Retoriken för oss närmare ett tiggeriförbud, skriver Erik Hansson, Uppsala universitet. 0Inga delningar

Historien går igen

Blogg › Den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare vill göra livet för romer i Sverige så svårt att de väljer att flytta till andra länder. Det är en välkänd historia. 23facebook: 23

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

EU har misslyckats i grunden

Ledare › Frågan om invandringen var det som avgjorde brexit-omröstningen. EU-projektet behöver nu omdefinieras.  459facebook: 459

Tiotusentals arbetslösa blir av med ersättning

Nyhet › För drygt ett år sedan införde Arbetsförmedlingen nya tuffa regler för vissa arbetslösa. Sedan dess har myndigheten fattat nästan 150 000 beslut om indragen ersättning. 156facebook: 156

Ministern: Ökad kontroll leder till ökad respekt för systemet

Nyhet › Nya hårdare regler gör att tiotusentals arbetslösa blir av med sin ersättning. »Det leder till ökad respekt för systemet«, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 1516facebook: 1516

Maja Dahl: Rädslan kickar in när jag tar min flickväns hand

Krönika › Terrorattacken i Orlando är en attack på grupper som varje dag slåss för sitt eget utrymme, för sin egen frihet och sin rätt att vara en del av samhället på lika villkor. 456facebook: 456

Riksrevisionen: Vinstjagande läkemedelsjättar har för stort inflytande

Nyhet › Läkemedelsjättar med vinst framför ögonen har stort inflytande över hälso- och sjukvården. Nu varnar Riksrevisionen för att staten inte är tillräckligt oberoende gentemot den gigantiska industrin. 1222facebook: 1222

»Får vi inga pengar från kunden får du ingen lön«

Nyhet › Egenanställningsföretagen marknadsför sin verksamhet som »enkel och trygg«. Men enligt facket råder stor osäkerhet kring de anställdas villkor och i värsta fall blir man helt utan lön. 21facebook: 21

Svenska flickor är unika

Ledare › Problemet med psykisk ohälsa bland flickor är unikt svenskt. Vårt samhälle utfärdar löften det inte kan infria. 605facebook: 605

De tar inte våra jobb

Nyhet › Ny forskning visar att invandring inte påverkar löner och sysselsättning på arbetsmarknaden i någon högre utsträckning. 56facebook: 56

Så har rasistsajterna rasat i sociala medier

Nyhet › Spridningen av material från hatsajter har minskat med nära 75 procent det senaste halvåret. 518facebook: 518

Läkare: Förlossningsskador skandalöst dåligt undersökt

Nyhet › Bristningar drabbar upp till 60 procent av alla föderskor. Enligt Socialstyrelsen ger skadorna sällan problem. Nu stöter myndigheten på motstånd – forskare pekar på omfattande kunskapsluckor. 566facebook: 566

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Därför är en rökplym viktigare än nya bostäder

Reportage › En harmlös rökplym satte stopp för nybyggen i Stockholm. I Kiruna finns så många riksintressen att politikerna har svårt att hitta byggbar mark. I Sundbyberg bygger man bostäder i rasande fart. Hur går det ihop? 272facebook: 272

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vård och omsorg värst i klassen

Nyhet › På över 500 arbetsplatser är arbetsmiljön så ohållbar att skyddsombuden anmält sin arbetsgivare till Arbetsmiljöverket. Allra värst är det inom vård och omsorg, visar Dagens Arena granskning. 64facebook: 64

»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
Kraftig ökning av larm om ohållbar arbetsmiljö
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Yonna Waltersson

Ta ansvar mot hatet

Ödesdigra konsekvenser om verklighetsbilden som etsar sig fast är den att flyktingkrisen är ett olösligt dilemma. 168facebook: 110 twitter: 58

Nina Brevinge ny grävredaktör på Dagens Arena

AKB:s svaga position är farlig


Johanna Senneby

Eleverna fortsätter fly från yrkesprogram

Sedan Jan Björklunds gymnasiereform har allt fler elever flytt från gymnasieskolans yrkesprogram. Nu förvärras krisen ytterligare, visar nya siffror från Skolverket. 0Inga delningar

»En stram budget«

Visa vad ni går för, S!


Lisa Gemmel

Hur kunde det hända igen?

Med stora hål av sorg i hjärtat måste vi fortsätta kampen mot hatet och våldet.  40facebook: 40

Nu tar Dagens Arena semester!

Är du feminist eller nationalist?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Herman der Nederlanden

50 000 i böter för transportörer som missar ID-kontroller

Transportörer som inte genomför en ID-kontroll riskerar att få höga böter. Barn kommer inte att kontrolleras om de åker med målsmän med giltigt ID. 8facebook: 8

Väntetiderna på akuten fortsätter att bli längre

Uvell tvingas lämna Kreab efter SD-umgänge


Maxime Wallström

Maxime Wallström: Ett säkert rum i farlig kollektivtrafik

På många platser i världen är risken stor för kvinnor att utsättas för verbalt och fysiskt våld i kollektivtrafiken – i Mexico City hanteras problemet med chockrosa bussar endast för kvinnor. 18facebook: 18

Nyanlända läkare ska få legitimation snabbare

MP vill betala privatpersoner som inhyser flyktingar


Mikael Färnbo

Kvinnolönerna spräcker LO-samordningen

Det blir ingen LO-samordning i avtalsrörelsen. Anledningen är att styrelsen inte har kunnat komma överens om lönesatsningar inom kvinnodominerade yrken. 36facebook: 26 twitter: 10

C lägger 12 gånger mer på sänkt dieselskatt än på biobränslen

Urartad arbetsmiljö för Samhallanställda på Mat.se


Ida Ölmedal

EU:s flyktingkvoter enbart socker på toppen

Rent krasst har EU-länderna inte lyckats enas om mer än att med militära medel göra det svårare för flyktingar att ta sig in i Europa. 16twitter: 16

Ida Ölmedal: Dessa är våra döda

Så kan fler dömas för hatbrott mot EU-migranter


Janna Ekbrant

FN: Allvarligt fel i topparnas debattartikel om DÖ

På fredagsmorgonen uppmanade tre näringslivstoppar till att skrota DÖ. Den FN-rapport de hänvisar till i texten har dock dömts ut av organisationen. 9twitter: 9

Kluvet MP håller kongress

Ulf Bjereld: Nyval finns inte på agendan


Jenny Bengtsson

Sveriges moderna slavar är en del i en dålig uppgörelse

Ingen som följt Dagens Nyheters artikelserie #deosynliga om de vidriga förhållanden som många arbetskraftsinvandrare i Sverige lever i kan ha undgått att bli berörd... 21twitter: 21

M jävlas hellre med sossar än tar avstånd från rasister

Kan vi sluta tjata om Sverigedemokrater i facket nu?


Erik Halling

Sonen avslöjade vanvården av sin mor – övervakas nu av vaktbolag

Don Sevcuk avslöjade med hur hans mamma blev vanvårdad på korttidsboende. Malmö stads svar blev att anställa vaktbolag för att se till att patientens anhöriga gick hem i tid. 7twitter: 7

Greenpeace: ”Klimatpopulism när den är som värst”

SCA ordförande reste för 10 miljoner – betalade 54 000


Peter Leander

MP: Ambulansen ska drivas av landstinget

Helene Öberg (MP) reagerar kraftigt på Dagens Arenas granskning av ambulansvården i Stockholm. Hon anser att ambulansen borde återgå i landstingets regi. 5twitter: 5

Kris inom ambulansen: ”Vi klarar inte en stor olycka”

En procent av hatbrotten mot romer klaras upp


Örjan Benzinger

LR: DN:s Pisa-larm en jämförelse som inte håller

Skoltrötta elever drar ned de svenska resultaten i Pisa-undersökningen skriver DN. Det är en jämförelse som inte håller enligt Lärarnas Riksförbund. 24twitter: 24

Reaktioner på SCB:s undersökning av partisympatier

Ingen skrotning – S behåller delar av fas 3


Jonna Sima

Walborg skickades hem – dog av sprucken tarm

Hon åkte in till akuten med svåra magsmärtor – och skickades hem med värktabletter. Tre dagar senare avled Walborg, 63, av att en godartad tumör som fått ändtarmen att spricka... 23twitter: 23

Moderaternas svarta vecka

Expertpanel om EU-valet: ”F! kan bli en x-faktor”


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna


Anna Herdy

Dags för ett nytt kunskapslyft

Ett nytt kunskapslyft är inte alltings lösning, men skulle klä många av arbetskraftens kroppar i en rustning som klarar den moderna arbetsmarknaden. 72facebook: 58 twitter: 14

Gräsrötterna kritiserar Björklunds nej till S

Lägg pusslet när valet är över


Kerstin Johansson

Sänkt lön med 25 procent: Så blir konsekvenserna

Sänkning av ingångslönerna med 25 procent ger stora konsekvenser. Fler tvingas ta dubbla jobb och söka bidrag... 11twitter: 11

PISA-studien: Resultaten för svenska elever fortsätter falla

Bråk om friskolebarnens journaler

  • pengaropolitik
    Arena_banner_nyhetsbrev