Syskonen sover på madrasser i ett hotellrum.

I november 2016 satte Täby stopp för flyktingmottagande i kommunen med hänvisning till bostadsbrist. Sedan början av maj tar man åter emot flyktingar, men några bostäder har inte byggts. Istället hyr kommunen in sig i ett hotell.

– Vår pappa kan inte komma på besök, berättar Sara, om hur familjen har det.

Saras familj har flytt från Syrien. De är fem syskon i familjen, Sara går i gymnasiet och är näst äldst i syskonskaran. Hon delar rummet med sina två systrar, på golvet ligger madrasser, mycket annat får inte plats. I rummet intill bor resten av syskonen tillsammans med Saras mamma. Saras pappa är placerad i en annan kommun och de träffas inte så ofta; eftersom det inte är tillåtet för gäster att sova över har han svårt att komma på besök. I korridorerna läser barnen läxor och leker under uppsikt av väktare.

Migrationsverket har haft ett flyktingboende här sedan 2015, den 1 maj fick hotellet ytterligare en hyresgäst; Täby kommun tecknade ett andrahandskontrakt med Migrationsverket och det tidigare hotellet blev kombinerat asylboende och bostad för nyanlända.

Familjen har bott här i drygt 15 månader. För två månader sedan beviljades de asyl. Migrationsverket bestämde att familjen skulle få stanna i Täby, något man hade dubbla känslor inför. De gladdes över att få vara kvar i kommunen som varit deras hem i drygt ett år, men oroades samtidigt över att det skulle ta tid innan de fick lämna asylboendet. Täby har under flera år varit en av de kommuner som tagit emot minst nyanlända i förhållande till folkmängd. I november satte kommunen stopp för mottagandet med hänvisning till bostadsbrist, då hade Täby tagit emot drygt 100 av de 273 nyanlända som var anvisade till kommunen.

Under 2017 ska man ta emot ytterligare 290 nyanlända, hittills har man tagit emot 21. Men i maj hittade kommunen en ny öppning. Efter att flyktingströmmen under 2016 avtagit hade Migrationsverket fått allt mindre behov av sina lokaler. På Täby park hotell ska kommunen fylla kvoten för såväl 2016 som 2017. Man hyr delar av hotellet i andra hand, och Saras familj behöver inte ens byta rum.

– Vi vill gärna bo kvar i Täby men den här platsen är inget hem. Jag har vänner som kom samtidigt som oss. De placerades i Danderyd där de får göra som de vill, vi får inte ens ha besök. Det känns som ett fängelse här, säger Sara.

Saras mamma längtar mest efter att kunna laga mat till familjen. Den senaste tiden har det varit glest i matsalen då många följer reglerna som gäller för ramadan.

– Vi äter när vi blir tillsagda och det är förbjudet att ta med mat upp på rummen, berättar hon.

En vän till familjen visar en video på sin mobil. I matsalen försöker en kvinna smuggla ut mat i en papperspåse men stoppas av en vakt som slänger påsen i soporna.

Barnen leker i korridoren
Barnen leker i korridoren

 

Täby kommun kommer allteftersom att ta över hotellet och den 31 augusti är det meningen att boendet ska vara helt i kommunens regi. Kommunalråd Leif Gripenstam (M) tycker lösningen är bra.

– Jag är väldigt nöjd med Täby Park Hotell. Vi löser vår kvot, från förra året, detta år och nästa år, säger han.

Under etableringsperioden är kommuner skyldiga att ordna bostad i minst två år till nyanlända. Hur lösningarna ser ut varierar stort över landet. Allra vanligast är att kommunen placerar nyanlända i allmännyttans lägenheter. Kontraktstid varierar, vissa kommuner erbjuder permanenta boenden, medan andra erbjuder kontrakt som sträcker sig över en viss period. I Täby finns ingen allmännytta och kommunen har endast korttidskontrakt att erbjuda.

– I princip så är det så att vi i första hand erbjuder ett  hyreskontrakt på två år. Det är den tid som staten anser att kommunen ska ta hand om dig. Nyanlända som har varit i Sverige ett antal år måste precis som alla andra hitta en bostad på egen hand. Bara för att man är nyanländ innebär det inte per definition att man måste få en bostad. Det är arbetsföra människor; i första hand måste alla kriga på den bostadsmarknad vi befinner oss, säger Leif Gripenstam.

Annica Gryhed (S) är oppositionsråd i kommunen. Hon tycker det är bra att kommunen återigen tar sitt ansvar för flyktingmottagandet, men anser att boendet på hotellet endast bör vara tillfälligt.

– Att samla alla nyanlända på ett ställe är ingen bra idé, det är  inte integration, det är segregation. Sen känner jag särskild oro över de familjer som ska bo på hotellet. Ett hotellrum ger inte möjlighet till ett normalt familjeliv.

Gryhed menar att kommunen istället bör jobba för att de flyktingar som kommer till Täby ska ha en chans att stanna även efter etableringsperioden.

– Det är en sak att ta till nödlösningar, det gör många kommuner, men i Täby vill man inte planera för några alternativ. Inga bostäder som kan fördelas ut för de som har störst behov och som faktiskt vill stanna i kommunen, säger hon.

Tidigare fanns planer på att bygga modulbostäder i Täby, en lösning som använts i grannkommuner där bostadsbristen är stor. Planeringsarbetet inleddes under hösten 2015 när kommunen började söka efter lämpliga byggplatser, men några bygglov söktes aldrig. Ett år senare meddelade kommunen att man skulle se över en upphandling med en privat markägare, men processen lades ner när Täby park hotell kom in i bilden. Leif Gripenstam menar att modulbostäder var en dålig idé redan från början.

– Modulbostäder är ingen bra lösning. Det är en dålig miljö och det leder till tillfälliga bostäder som kommer att stå en mycket lång tid, istället för riktiga bostäder. Det är dessutom en dyr lösning för skattebetalarna. Vi kanske kan tvingas till det men kan man lösa det på annat sätt så är det mycket bättre, säger Leif Gripenstam.

Är det bättre att bo på ett hotell?

– Det är en lösning där det privata näringslivet har räddat situationen. Det kanske inte har den bästa kvalitén, men det är en sådan lösning man får ta till i en sådan här situation.

Flera nyanlända som kommunplacerats i Täby har nu lämnat hotellet, berättar Sara. Man har sökt sig till andra kommuner och nu funderar familjen på att göra samma sak.

– Vi letar lägenhet på Blocket varje dag. Men vi är en stor familj och det är det svårare att hitta lägenhet om vi ska vara tillsammans. Helst vill jag stanna och gå klart skolan i Täby.

Står familjen utan boende när etableringsperioden är slut kommer familjen troligen att hamna på ett nytt hotell. Kommunen är fortfarande skyldig att förse bostadslösa med tak över huvudet, vilket i Täbys fall har inneburit vandrarhem i grannkommuner.

Fotnot: Sara heter egentligen någonting annat