Bild: Flickr/Kwibuka Rwanda
Bild: Flickr/Kwibuka Rwanda

»Sverige kommer vara ordförande två gånger, med den viktiga rollen att sätta dagordningen och bestämma vilka frågor som ska tas upp«, säger Jan Eliasson.

Igår stod det klart att Sverige fick den eftertraktade platsen i FN:s säkerhetsråd. Mellan 2017 och 2018 innehar Sverige en stol i rådet.

– De flesta hade satt Italien som förstanamn. Men det var väldigt roligt att vi fick ett starkt bevis på att den svenska FN-politiken uppskattas i medlemskretsen, säger Jan Eliasson, vice generalsekreterare för FN, till Sveriges Radio.

Han menar att Sverige under de två åren i säkerhetsrådet kommer att ha relativt stort manöverutrymme.

– Sitter man med i denna lilla krets med 15 länder, där det krävs nio länder för att få igenom ett beslut, då är man en viktig nation, säger Jan Eliasson.

Han poängterar också att Sverige kommer att vara ordförande två gånger. Då har man en viktig roll att sätta dagordningen – att bestämma vilka frågor som ska tas upp och är de ska tas upp.

– Man väljer också tema, vilka frågor FN ska lyfta utöver det dagliga arbetet. Som kvinnor och ungdomars roll i fredsarbetet eller vad man väljer, säger Jan Eliasson.

Till på köpet kommer Sverige ha tätare kontakt med övriga medlemmars utrikesministrar och FN-ambassadörer vilket ger en plattform för inflytande och möjlighet att lyfta frågor som rör närområdet.

Krigen i Syrien och Jemen är två av de mest akuta frågorna som FN måste ta tag i under Sveriges tid i rådet, enligt Jan Eliasson.

– Sverige borde satsa på det förebyggande arbetet, vi måste stoppa konflikter innan de bryter ut. I det förebyggande arbetet har Sverige starka meriter, säger Jan Eliasson.