Bild: Socialdemokraterna, Katarina Thorstensson, Alliansen, Fredrik Hjerling
Bild: Socialdemokraterna, Katarina Thorstensson, Alliansen, Fredrik Hjerling

Nu laddar riksdagspartierna för en ny valrörelse. I morgonens Ekot berättade partiernas företrädare om sina tankar inför en stundande valrörelse.

– Vi har alla bidragit med en tjafsig valrörelse, det är ett ansvar som vi inom politiken måste ta på oss kollektivt, sa Gustav Fridolin i Ekot som morgonen efter nyvalsbeskedet hade bjudit in företrädare från alla riksdagspartier.

Fridolin trodde att Miljöpartiet har goda chanser att öka sitt mandat om de får valrörelsen att handla om de stora politiska frågorna och de olika blockens ekonomiska prioriteringar.

Jan Björklund, som efter valet var mycket tydlig med att Folkpartiet måste bli bredare och inte bara förknippas med skolfrågor, menade att det är en fortsatt viktig strategi för partiet. Han var kritisk till SD:s besked att de ska rösta mot alla regeringar och budgetar som inte gör andra prioriteringar i migrationsfrågan.
– Det finns funderingar kring det hur man ska göra med spelreglerna, som hur man röstar igenom budgetar. Det är inte rimligt att ett parti med 13 procent hela tiden ska kunna avsätta regeringar, sa han till Ekot.

Den rödgröna regeringens vilja har alltid varit att samarbeta med några av de borgerliga partierna, menade Magdalena Andersson.
– Att Sverigedemokraterna ändrade praxis gjorde att budgeten föll. Om de hade agerat likadant under de borgerliga partiernas styre hade de inte heller fått igenom någon budget.

– Vi har en väldigt stark politik och en stark budget att gå i val med. Men jag beklagar ändå situationen som uppstått, sa Andersson.

Sverigedemokraterna proklamerade redan vid nyvalsbeskedet att de önskar att valet ska bli en folkomröstning om invandring.
– Utgångspunkten för linje i invandringspolitiken är att vi ska kunna satsa mer på välfärd, arbete och på bättre situation för de äldre, sa Mattias Karlsson.

Jonas Sjöstedt (V) sa till Ekot att hans största fruktan är en borgerlig regering som gör sig beroende av Sverigedemokraterna. Han stod fast vid uppgörelsen om vinster i välfärden med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
– Annars kan de inte räkna med vårt stöd, sa Sjöstedt.

Göran Hägglund tror att risken för hans parti Kristdemokraterna att hamna under fyraprocentspärren är liten.
– För oss handlar det om att vara ännu bättre på att få ner budskapet till några meningar, man måste definiera konflikten i svensk politik, sa han.

Den 10 januari har Moderaterna stämma för att välja ny partiledare, tillika partiets statsministerkandidat.
– Jag tror att många väljare nu kommer vilja rösta på ett alternativ som kan leda Sverige, det har alliansen gjort i åtta år, men vi öppnar även för överenskommelser över blocken, sa Tomas Tobé, vice gruppledare i riksdagen.