Förbifarten, migration, försvar och pensioner. Så blir politiken och det här innebär överenskommelserna för S och MP.

1. Förbifart Stockholm.

På måndagskvällen läckte den första stora nyheten från regeringsförhandlingarna mellan S och MP: En uppgörelse var nådd om den infekterade frågan kring motorvägsbygget Förbifart Stockholm.

S har varit för, och MP emot. Överenskommelsen innebär i praktiken att frågan skjuts på framtiden. Byggstarten fryses till den 1 maj 2015. Innan dess ska partierna på olika nivåer diskutera hur intäkterna från trängselskatten ska fördelas. Utredningar har visat att den största delen gått till vägbyggen. MP vill att större andel ska gå till kollektivtrafiken.

Men partierna har fortfarande inte enats om motorvägen ska byggas eller inte. I överenskommelsen står: ”Om ny uppgörelse ej nås före 1 maj 2015 fortsätter projektet enligt plan”.

Men i går uttalade sig språkröret Åsa Romson och sa att hon hoppas att detta innebär att Förbifarten inte blir av.
– Det är en tankepaus som man öppnar upp för. Ju mer man vänder på förutsättningarna, desto friare gör man sig från det gamla tankegodset, säger hon.

2. Försvar.

Under tisdagen presenterades tre uppgörelser i tre olika sakpolitiska frågor: Försvar, migration och pensioner.

Försvarsfrågan innebär att Miljöpartiet överraskande ansluter sig till försvarsberedningens slutsatser från maj i år: Att det krävs ökade anslag till nya ubåtar och nya Jas-plan.

Så sent som i maj krävde MP att försvarsanslagen minskas med 1,6 miljarder och partiet har länge varit hård motståndare nya Jas-plan. Miljöpartiet har dock fått igenom skärpta krav på vapenexport och att Försvarsexportmyndigheten läggs ner.

3. Migration.

Överenskommelsen innebär att Socialdemokraterna ansluter sig till den tidigare migrationsöverenskommelsen som funnits mellan MP och alliansregeringen. S backar därmed tillfälligt från de krav partiet har ställt för att säkerställa att arbetskraftsinvandrare får lön och villkor i enlighet med kollektivavtal. Men överenskommelsen innebär dock att “en process inleds” som syftar till att göra det svårare för arbetsgivare att utnyttja anställda. Bland annat genom att göra de så kallade anställningserbjudandena juridiskt bindande.

I uppgörelsen ingår också krav på att alla kommuner ska vara förberedda på att ta emot flyktingar. Men det betyder inte att det är aktuellt att tvinga ovilliga kommuner att ta emot fler flyktingar.

Dessutom vill partierna verka genom EU för att skapa fler legala vägar för flyktingar in i unionen samt öka antalet kvotflyktingar. Det ska också tillsättas en arbetsgrupp som ser över problemet med personer som fått utvisningsbeslut, men inte kan avvisas på grund av orsaker de själva inte kan påverka – till exempel att hemlandet inte har möjlighet eller vägrar ta emot dem.

4. Pensionerna.

Miljöpartiet har beslutat sig för att ansluta sig till pensionsöverenskommelsen som S och de fyra borgerliga partierna slöt 1994. Tidigare har S inte velat släppa in MP eftersom partiet inte ställt upp på grunderna i systemet. Nu har pensionsöverenskommelsen accepterats av MP.