Polisen söker genom aktivitetshuset Utkanten under en razzia 2009. Bild: Anders Paulsson

Den kriminella världens finanser ska strypas och svartklubbarna ska bort. Både polisen och kommunen är överens. Gatorna fylls av polisbilar och Malmös mest inflytelserika politiker skriver ett brev till medborgarna.

Det är lördagskväll i Malmö och klockan närmar sig tio. Utanför Kulturbolaget på Bergsgatan växer sig kön lång, stället är fullt. Det är mitt i ett av Malmös nöjesdistrikt och festsugna människor vandrar upp och ner längs gatorna på jakt efter en klubb eller bar. Taxibilarna jagar kunder och falafelfritöserna är fyllda.

Polisen uppskattar att det i år finns omkring tio aktiva svartklubbar i Malmö. Så har det inte alltid sett ut. I början av tvåtusentalet var de betydligt fler och ett tänkbart alternativ för många en utekväll. Svartklubbarna var lättillgängliga och många låg mitt i centrum. När myndigheterna till slut angrep dem i en gemensam insats fortsatte de verksamheten längre ut från stan. Först vid Karlskronaplan och på Sofielund och sedan i det gamla industriområdet runt Norra Grängesbergsgatan.

Sedan början av året syns det mer poliser än vanligt på gatorna i Malmö. Möllevångstorget förvandlas till en parkeringsplats för polisbilar på kvällarna. Syftet är att finnas där det begås mest brott. Det går under namnet operation Alfred och följs under våren av operation Selma. Nu är syftet att slå till mot den kriminella världens finanser som polisen menar ligger till grund för många av de våldsdåd som skett i Malmö.

Under våren skickade Malmö stad ut tidningen ”Heja Malmö” till alla Malmöbor. ”Det är alla vi Malmöbor som skapat Malmö. Vi älskar vår stad. Och till de kriminella gängen säger vi unisont: Ni är inte välkomna i vårt fina Malmö!”, skriver kommunfullmäktigeordförande Ilmar Reepalu (S) och oppositionsrådet Anja Sonesson (M) till läsarna. Malmöborna uppmanas att ta avstånd från svarta tjänster, varor och klubbar. Om man använder tjänsterna stödjer man kriminaliteten menar politikerna och polisen är inne på samma linje.

Svartklubbarna och efterfrågan på dessa har funnits länge i Malmö men engagemanget från polisens och kommunens sida har inte alltid sett likadant ut. När politikerna skriver att det är ”alla vi Malmöbor som skapat Malmö” gäller det även svartklubbarnas Malmö. Både genom vad man gjort och vad man låtit bli att göra.

Detta är den första artikeln av tre om Malmö som publiceras av frilansjournalisten Anders Paulsson. Du kan läsa ”Ville man festa gick man bara vidare” här >> och “Myndigheterna vaknade sent” här >>