Flickr/Will Bakker.

Fyra av världens 25 rikaste länder, Danmark, Storbritannien, Nederländerna och Norge, har förbjudit tiggeri. Men i Tyskland skattefinansierar man sovplatser till behövande.

Inställningen till hur hemlösa EU-migranter som ber om pengar ska behandlas skiljer sig åt i Europa. Danmark, Storbritannien, Nederländerna och Norge, som återfinns bland de 25 rikaste länderna i världen, har valt att förbjuda det tiggande som i bland medföljer migrationen.

– Om människor inte kommer hit för att arbeta, utan tigger, kommer de att förflyttas. De kommer att hindras från att komma in i landet under 12 månader, om de inte kan bevisa att de har en giltig anledning att vara här. Till exempel för att arbeta,  sa den brittiske premiärministern David Cameron för ett år sedan.

Storbritannien skärpte sin lagtext redan i början av 2000-talet för att komma åt de tiggare som man ansåg satt i system att be om pengar. De kan dömas till samhällstjänst.

Norge räknas som världens fjärde rikaste land. Ändå är det sedan i måndags förbjudet med tiggeri i sydnorska Arendal. I somras tilläts enskilda kommuner i Norge att förbjuda tiggeri, efter en överenskommelse mellan regeringen Höyre och Fremskrittspartiet och Senterpartiet. Ett nationellt tiggeriförbud kan bli aktuellt om ett år.

– Vi vill inte underlätta för den kriminella verksamhet som komner i kölvattnet av tiggeri. Dessutom är det inte positivt för tiggarna, de blir låsta i en hopplös situation, säger Torbjørn Nilsen från Fremskrittspartiet till norska Aftonposten.

I Danmark kan en person som tigger själv, eller som låter sina barn tigga, dömas till fängelse i max sex månader, om personen först varnats av polisen. Varningen är giltig i fem år, men straffet kan bortfalla vid förmildrande omständigheter, skriver DN. Ideella organisationer hindras också att med offentliga medel hjälpa hemlösa som befinner sig olagligt i Danmark.

Nederländerna har inte kriminaliserat tiggeri, men lokala myndigheter kan utfärda ordningsföreskrifter. Om tiggeriet anses störa den allmänna ordningen kan tiggaren bötfällas. Liksom i Norge finns det finns lokala förbud mot tiggeri i Amsterdam, Rotterdam och Haag. I Haag är det förbjudet att tigga närmare än tre meter från ett hus eller att sitta på samma ställe i mer än 30 minuter i taget, enligt DN.

Tyskland har ett annat förhållningssätt till människorna som tigger. I Hamburg förbereder sig myndigheterna för att erbjuda 850 sovplatser för vintern. Tidigare har sovplatserna inhysts i tomma kontorsbyggnader, i år blir det skolor.

Insatsen är huvudsakligen skattefinansierad och enligt lagen ska ingen människa behöva sova utomhus. När det blir fullt får människor sova på golvet och där det finns plats.

I Sverige vill Sverigedemokraterna förbjuda tiggeri, men förslaget har inte stöd bland övriga politiker. Tidigare i höstas skrev den moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson på DN Debatt att gatutiggeri måste förbjudas, men det är inget som partiet står bakom.

EU-migranternas situation kommer att debatteras i riksdagen den 28 november.