Lars Ohlys framtid avgörs i dag. Foto: Funktionsrätt Sverige

Lars Ohly har sedan i maj 2017 varit ordförande för Funktionsrätt Sverige. Men efter anklagelser om ofredande är hans förtroende ifrågasatt. På extrakongress på fredagen avgjordes hans öde – organisationen har inte längre något förtroende för Ohly. 

På fredagen samlas de 41 förbunden för att rösta om Lars Ohlys framtid. På mötet var 36 av organisationens 41 medlemsförbund representerade.  Under den extrainsatta kongressen diskuterades förtroendet för Lars Ohly.
Efter diskussion och omröstning stod det klart att majoriteten av medlemsförbunden inte har fortsatt förtroende för Lars Ohly som ordförande i organisationen.

Förbundet uppger att Lars Ohly lämnar sitt uppdrag som ordförande.

– Det är naturligtvis ledsamt att det inte längre finns ett förtroende för mig som ordförande i organisationen, skriver Lars Ohly i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Jag kommer därför att finnas kvar som ordförande till det att en ny ordförande utsetts. Jag ska också göra allt jag kan för att en ny ordförande får de bästa förutsättningarna att göra ett bra jobb.

Nyval kommer att hållas den 8 mars.

Det var under hösten 2017 som den tidigare vänsterpartiledaren anklagades för att ha ofredat en kvinna efter en V-fest i Malmö.

Styrelsen i Funktionsrätt Sverige, som i 41 förbund arbetar för funktionshindrades rättigheter, ville i höstas att Lars Ohly skulle lämna uppdraget som ordförande för organisationen.

I ett internt mejl som SVT Nyheter tog del av i höstas skrev styrelseledamöterna:

»Vi ser att Lars Ohlys agerande och den förtroendekris som följer av det, riskerar att djupt skada också förtroendet för Funktionsrätt Sveriges och därmed negativt påverka vårt fortsatta arbete… Samtal har förts med Lars Ohly om vårt ställningstagande att rekommendera honom att avgå som ordförande. Han delar inte vår uppfattning och kommer att fortsätta att företräda Funktionsrätt Sverige.«

Lars Ohly åt sin sida menade att han bett om ursäkt och vill sitta kvar. Han valdes till ordförande i maj och sitter med åtta andra personer i styrelsen.

Den tidigare Vänsterledaren polisanmäldes för sexuella trakasserier i oktober. Kvinnan anklagar Ohly för att ha tafsat på henne under en fest och även efter festen försökt få tag på henne. Utredningen har lagts ner, men kvinnan bakom anmälan kommer att överklaga.

Ohly har själv gått ut i en debattartikel i Svenska dagbladet där han berättade att han polisanmälts i samband med #metoo-kampanjen.

Efter anklagelserna har Vänsterpartiet valt att utesluta deras tidigare partiledare från flera partievenemang.

I början av året lämnade han Vänsterpartiet i protest – efter 39 år som medlem och åtta år som partiledare.

– Med självrespekten i behåll kan jag inte vara kvar i ett parti som gör allt för att förhindra att jag ska kunna fortsätta vara medlem på samma villkor som alla och som under processen i höst visar förfärande brist på fingertoppskänsla, en feghet och en brist på ledarskap, säger han till Ekot.