Regeringsbildning Alliansens väljare är splittrade i vilka de vill se ska regera tillsammans. Över hälften av C-väljare kan acceptera en regering där S ingår, men färre än var tionde kan tänka sig SD. Det visar DN/Ipsos senaste mätning. 

Talmansomröstningen är i full gång. Men knappt hade dagen börjat förens liberalernas Jan Björklund mötte pressen och fick frågan om regeringsbildningen. L-ledaren meddelade att han säger blankt nej till en Alliansregering med stöd av Sverigedemokraterna.

När Ulf Kristersson anlände till riksdagen avböjde han att kommentera på allianskollegans uttalande

– Vi tar en sak i taget, i dag är det val till talman.

Samtidigt har tonläget varit högt från Alliansen om att de har vunnit valet och att man är det »naturliga regeringsalternativet« trots att S blev största parti och de rödgröna blev största block, om än bara med ett mandat.

Bakom Alliansens resonemang räknar man inte in Vänsterpartiets roll och stöd i det rödgröna blocket.

Bland de borgerliga partierna är det bara Kristdemokraterna som sagt att de kan tänka sig att bilda regering med stöd av SD, även om de än så länge inte säger sig vilja föra aktiva förhandlingar med partiet.

Moderaterna står med benet i både allianslägren: de vill inte sammarbeta med SD, men säger samtidigt inte aktivt nej till tyst stöd från Jimmie Åkesson och hans parti. I ett försök att jämka samman de två linjerna har alliansledarna sökt stöd från Socialdemokraterna.

Något som kraftigt avvisats som ett alternativ av Stefan Löfven (S).

– Nu uttrycks även förhoppningar att vi Socialdemokrater skulle bortse från den möjliga mandatfördelningen och i stället erbjuda oss att bli stödparti åt det borgerliga blocket, det är en tanke som kan avskrivas fullständigt. Det är självklart att vi inte kommer att bli stödparti för att ge konstgjord andning åt blockpolitik i fyra år till, sa Stefan Löfven ett par dagar efter valet.

Men det är inte bara Alliansen som är splittrad. Även Alliansens väljare har olika åsikter i frågan.

DN/Ipsos senaste undersökning visar att en majoritet, nästan 6 av tio, av Centerpartiets väljare kan tänka sig ett allianssamarbete med Socialdemokraterna. Men bara 1 av 10 kan tänka sig samma samarbete med Sverigedemokraterna.

M 76%, L 82%, KD 62% MP 38%, V 11%, S 57%, SD 7%, vet ej 3%

 

– I valet mellan samarbete med Socialdemokraterna eller med Sverigedemokraterna finns en djup klyfta bland borgerliga väljare, med centerpartister och liberaler på den ena sidan och moderater och kristdemokrater på den andra, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Endast 2 av 10 moderatväljare kan tolerera en regering där S ingår medan drygt 3 av 10 kan tänka sig att se SD-statsråd.

L 73%, C 69%, KD 75%, MP 9%, V 4%, S 21%, SD 33% Vet ej 3%

 

Läs mer: C troligast att hamna i regering

Läs mer: 324 M-politiker vill samarbeta med SD

Värt att notera är att trots att alla alliansväljare framförallt vill se de andra allianspartierna i regeringen, så är Centerväljarna nästan lika öppna för S som för Kristdemokraterna. 57 procent säger ja till S, 62 procent till KD.

Under helgen tackade Miljöpartiet ja till den inbjudan de har fått från Alliansen i Stockholms läns landsting, att inleda samtal för ett möjligt samarbete i SLL. Kanske är det en möjlighet även på riksplanet.

Nästan 40 procent av Centerpartisterna kan se ett samarbete med MP men bara 9 procent av Moderatväljarna.

Trots att upp till var femte röst på Miljöpartiet kom i form av stödröster från S och V är det enligt DN/Ipsos ett starkt stöd inom MP:s väljarkår att bilda regering med de borgerliga mittenpartierna.

Läs mer: Stödröster räddade kvar MP i riksdagen

Jimmie Åkesson (SD) har sagt att ut en M-KD-regering med stöd av SD är det han helst ser. Men trots att en stor del av partiets retorik under valrörelsen handlade om att avsätta S-regeringen så har SD-ledaren samtidigt sagt att stödet från SD är avhängt vilket inflytande partiet får, och »att ett stöd till S inte kan uteslutas om de borgerliga ”betalar” för dåligt«.

Hans väljare är dock inte lika förtjusta i möjligheten till samstyre med S. Enligt DN/Ipsos mätningen är det färre än 2 av tio SD-väljare som vill se socialdemokrater i kabinettet. Däremot vill 7 av 10 se banden bindas med M.

Enligt mätningen har Stefan Löfven (S) har ett hyfsat starkt mandat från sina väljare att söka samarbete i mitten. Mer än 5 av 10 skulle godta en regering där C ingår. Vilket också återspeglas inom partiet, där flera lokala S-toppar gärna ser en mittenregering.

Men ännu fler, 6 av 10 S-väljare, acceptera vänsterpartistiska ministrar.

Läs mer: S+C+L-regering: »Svår ideologisk reträtt«