Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

REGERINGSKRIS Centerpartiet och Liberalerna vill inte längre rikta misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). Men KD står fast vid sitt besked. Det innebär i så fall att Peter Hultqvist kommer att sitta kvar.

I ett längre inlägg på sin offentliga Facebook-sida skriver Centerpartiets partiledare Annie Lööf att omständigheterna har förändrats sedan juni, i och med ny information som har kommit fram.

»Det finns ingen tvekan om att försvarsminister Peter Hultqvist har agerat klandervärt. Det är märkligt att han påstår att han inte har pratat med statsministern. Dock har den sakliga grund som fanns tidigare i somras fallit i och med att informationen om säkerhetsskandalen har funnits hos statsministerns närmaste medarbetare i ett tidigt skede.«

Och Liberalernas partiledare Jan Björklund meddelar via sitt Twitter-konto att inte heller hans parti kommer att ställa sig bakom ett misstroendevotum, och att KU nu får fortsätta sin granskning. Liberalerna kommer att hålla pressträff kl 16.15.

– Vi kommer att fullfölja vår linje om ett missförtroendevotum, säger Ebba Busch Thor i en intervju med Sveriges Radio.

Hon säger också att hon beklagar att Centerpartiet har svängt i frågan.

KD kan inte gå vidare själva med att rikta en misstroendeförklaring mot försvarsministern eftersom det kräver 35 riksdagsledamöter.

–  Det kommer ju ändå inte bli tillräckligt många som kommer rösta för en sådan misstroendeförklaring, så Peter Hultqvist kommer att sitta kvar, det vet vi, säger statsvetaren Tommy Möller i en direktsändning av Ekot Sveriges Radio.

Det krävs en absolut majoritet i riksdagen för att ett misstroendevotum ska gå igenom.