Bild: seljes

Det rasistiska våldet ökar i ett allt mer intolerant Europa. I stället för att stämma i bäcken spär ett svagt ledarskap inom EU på utvecklingen, skriver Human Rights Watch i sin årsrapport.

I april kände sig Röda korset i Ungern tvunget att evakuera 277 romer efter att högerextrema medborgargarden hållit hotfulla militärövningar precis utanför deras bostäder. I maj stormade en rasistisk mobb en invandrartät förort till Aten vilket resulterade i att 25 människor misshandlades svårt och fördes till sjukhus, många med allvarliga knivskador. I juli sköt Anders Breivik ihjäl 77 unga socialdemokrater i, vad han själv beskrev som, en kamp mot islamiseringen av Europa.

Detta är några av de spektakulära rasistiska våldsdåd som skakade Europa under 2011. Händelserna är inte isolerade, utan ett symptom på en växande intolerans och ett svagt politiskt ledarskap i Europa, skriver den amerikanska människorättsorganisationen Human rights watch i sin senaste årsrapport.
– Breiviks dåd var ovanligt med tanke på omfattningen. Men händelsen visar också väldigt tydligt hur farligt det är att låta den här xenofoba, antimuslimska diskursen växa ostört. Vi ser hur intoleransen växer i Europa. Vi ser också hur den får näring och legitimeras av det politiska etablissemanget. I en sådan miljö ökar sannolikheten för att den här typen av våldsdåd, säger Benjamin Ward, vice ordförande för Human Rights Watch i Europa och Centralasien och huvudförfattare till årsrapportens kapitel om Europa.

Human rights watch riktar i rapporten skarp kritik mot vad som beskrivs som svagt ledarskap från Europas regeringar. I stället för att dämpa de rasistiska och högerextrema strömningarna, så inkorporeras åsikterna av det politiska etablissemanget. Effekten blir som bensin på en redan pyrande brasa.
– En av de främsta anledningarna till att vi har sett en så negativ vändning i hela debatten om asyl, migration och integration är att det politiska etablissemanget, i stället för att säga ifrån, tagit till sig retoriken och politiken från de högerextrema populistpartierna, säger Benjamin Ward.

Förra året stämde till exempel både Frankrikes president och Storbritanniens premiärminister in i den åsikt som Angela Merkel uttryckte redan 2010: Att det mångkulturella samhället har misslyckats. Samtidigt uttryckte Angela Merkel att invandrare antingen måste ta till sig det tyska samhällets kristna värderingar – eller åka tillbaka till sina ursprungsländer.
– Vi har i dag i Europas kärnländer politiker från etablerade partier som använder ett politiskt språk och en framtoning som man snarare förknippar med högerextrema grupper, säger Benjamin Ward.

Rapporten pekar ut nio EU-länder – Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Italien, Holland, Polen, Spanien och Storbritannien – som under förra året stiftat nya lagar i en allt mer intolerant riktning. Det handlar till exempel om slöjförbud, tuffare migrationslagar och försämrade rättigheter för kvinnor och hbt-personer. Enligt Benjamin Ward lever vi i farliga tider.
– Det är viktigt att vi får en större förståelse för vad som är på spel här. Människor måste förstå vad vi har att förlora om de här krafterna tillåts att växa sig starkare. Det är nyckeln tror jag, säger Benjamin Ward.