Bild: Flickr/ Mikael Miettinen
Bild: Flickr/ Mikael Miettinen

Uthyrning Gamla kontor, industrifastigheter och andra övergivna lokaler i Stockholmsområdet hyrs ut illegalt till låglönearbetare och papperslösa, polisen misstänker att fastighetsägarna har tjänat stora summor på brottet.

 SVTs undersökande program Uppdrag granskning, som sänds ikväll, avslöjar flera illegala boenden som hyrts ut dyrt i Stockholm de senaste åren.

I programmet framkommer det bland annat att en kontorsbyggnad i Årsta partihallar som år 2014 förbjöds som bostäder på grund av en »uppenbar fara för liv och hälsa i händelse av brand.«, under inspelningen hyrdes ut som bostäder till bland annat utländska låglönearbetare och papperslösa för över 6000 kronor per rum.

Enligt Leif Grönlund, enhetschef på Storstockholms brandförsvar är rummen en stor säkerhetsrisk.

– Vissa av de här rummen var helt olämpliga att övernatta i för de saknade fönster att fly igenom, ungefär som insideshyttor på en båt. Fast här fanns inte heller någon sprinkler i korridoren så skulle den rökfyllas skulle personerna vara fast i sina rum eller tvingas ut i tjock rök och det var helt bort-i-tok, säger han till Uppdrag granskning.

Nu har fastighetsägaren fått bygglov för att göra om de gamla kontorslokalerna till hotellverksamhet.

Men enligt Uppdrag granskning måste bostäderna först uppfylla bland annat krav på brandäkerheten, innan någon kan bo där igen.

Uppdrag Granskning sänds i SVT 1 och på SVT Play på onsdag den 23 augusti klockan 20.00