Foto: Daniel Mott

Regeringens förslag möjliggör för ett ökat bostadsbyggande, anser bostadsforskaren Göran Cars men menar att regeringen duckar för en avgörande fråga. »Det handlar inte bara om att bygga, det handlar också om att folk ska ha råd att bo.«

På tisdagen presenterade regeringen 22 förslag för att få fart på bostadsbyggandet. Man vill bland annat justera bullerkraven, öka användningen av statlig mark i strandnära lägen och slopa taket för uppskov av reavinstskatten under en fyraårsperiod.

– Det finns mycket som är bra. Det är en fortsättning på det reformarbete som Attefall satte igång med tydliga ambitioner för att möjliggöra ett ökat bostadsbyggande, säger Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH.

Han pekar bland annat på regeringens förslag om att se över strandskyddet och bullerkraven, en uppstramning av möjligheterna att överklaga samt att regeringen vill införa en tidsfrist för Länsstyrelsens beslut.

– I dag finns en massa hinder som bromsar upp bostadsbyggandet. Nu lägger man fram förslag som snabbar på processen.

Göran Cars saknar dock en översyn av de statliga riksintressena, som tar upp över halva Sveriges yta och som kommunerna måste ta hänsyn till när de vill bygga.

– I dag har vi sådant överflöd av riksintressen. De ligger som en våt filt över vissa kommuner och stoppar i princip allt byggande.

Men framför allt menar Göran Cars att regeringen duckar för en avgörande fråga: Vem ska ha råd att bo i de bostäder som byggs?

– Det handlar inte bara om att bygga en massa bostäder, det handlar också om att se till att folk har råd att bo. Folk med små eller måttliga inkomster har svårt att efterfråga det vi bygger i dag.

Därför är det nödvändigt att se över det finansiella regelverket – såsom fastighetskatt, hyressättningssystem och bostadsbidrag.

– Men det är förstås inte så roligt för politiker att lägga fram förslag om fastighetsskatten.