Finansminister Anders Borg. Bild: Flickr
Finansminister Anders Borg. Bild: Flickr

Nu erkänner finansministern att kritikerna har haft rätt: Tillväxten blir betydligt lägre och arbetslösheten högre än regeringen hittills medgett.

På onsdagen fick finansminister Anders Borg (M) igenom sin och regeringens budget i riksdagen. I dag – bara två dagar senare – går finansministern ut och reviderar prognoserna som budgeten bygger på. Regeringen sänker sin tillväxtprognos för 2013 mycket kraftigt, från 2,7 till 1,1 procent.

Under våren sa Anders Borg att han räknade med att den svenska ekonomin skulle ”normaliseras” under 2012. Han räknade då med en arbetslöshet på 7,8 procent 2012, 7,7 procent 2013, 6,9 procent 2014, 5,7 procent 2015 och 5,2 procent 2016.– Givet vad vi kunde befara är det här en liten pust av lättnad, sa han i april till SvD Näringsliv.

Borgs prognoser underkändes då ut av chefsekonomerna på Swedbank, SEB och Nordea. Också Konjunkturinstitutet gjorde en annan bedömning.

På fredagen meddelade Anders Borg att han ändrat sig och tror på 8,2 procents arbetslöshet för 2013, 8,3 för 2014, 7,4 för 2015 och 6,5 för 2016. Samtidigt medger han nu att han inte vet hur utvecklingen kommer att se ut framöver.
– Den här prognosen är minst lika osäker som den förra, sa Anders Borg på presskonferensen.

Höstbudgeten kritiserades också mycket hårt för att vara för optimistisk. Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson skrev på DN Debatt att Borg levererat “en budget vars förutsättningar saknar relevans… och bygger på önsketänkande” och krävde att regeringen skulle återkomma med en ”uppdaterad och realistisk bild av svensk ekonomi”.

Borg meddelade då bestämt att prognoserna skulle ligga fast och för ungefär en månad sedan sa han att regeringen inte gör några nya prognoser förrän i slutet av januari och att de nuvarande prognoserna “gäller till dess”.

Trots detta kom alltså en mycket drastisk revision på fredagen. Finansminstern talar om ”ett förlorat år” och ser framför sig ”flera magra år”. Men Borg säger samtidigt att han inte ser några behov av akuta stimulansåtgärder. Det som kan bli aktuellt är småjusteringar i vårpropositionen.
– Det kan till exempel handla om att titta över de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna, en del inom jobbpakten som man kan tidigarelägga.