Foto: FLickr.
Foto: FLickr.

Förre utbildningsminister Jan Björklund tog bort högskolebehörigheten på yrkesprogrammen för att locka fler elever. Men reformen har fått motsatt effekt, visar Skolverket.

Under Jan Björklunds (FP) tid som utbildningsminister infördes Gymnasiereformen 2011, GY11. Yrkesprogrammen skulle göras mer praktiska och därmed attraktiva. Därför togs högskolebehörigheten bort från dessa program, med avsikten att locka fler elever.

Nu har den första kullen elever gått ut från den nya gymnasieskolan. Skolverket kan i ny statistik visa att andelen gymnasieelever som fick en yrkesexamen minskade jämfört med andelen elever som fick slutbetyg från ett yrkesförberedande program i den gamla gymnasieskolan.

66 procent av de ungdomar som började en yrkesutbildning 2011, tog sin yrkesexamen våren 2014. Av de som började 2010 fick 74 procent ett slutbetyg från ett yrkesförberedande program.

Statistiken visar också att högskolebehörigheten är viktig för yrkeseleverna. 41 procent av de som tog yrkesexamen 2014 läste in grundläggande högskolebehörighet.

– Att totalt fyra av tio elever på yrkesprogram valt att läsa in högskolebehörighet visar att många yrkeselever vill hålla dörren öppen till högskolan. Det är viktigt att den möjligheten finns och att alla som snart ska välja till gymnasiet vet att det är en rättighet, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström i ett pressmeddelande.