När uppgifter i början av sommaren spreds över världen att flera arbetare vid elektronikkomponentföretaget Foxconns fabrik i södra Kina tagit sina liv, var det inte bara en tragedi för de anställdas familjer och vänner – det var också synnerligen ovälkomna nyheter för Apples vd Steve Jobs.

Apple låg i startgroparna för att lansera nästa generation av succételefonen Iphone och nyheten att de arbetare som tillverkar Apples högteknologiska mobiler inte längre fann det värt att leva var förstås ett hårt slag mot företagets image och varumärke.

Steve Jobs meddelade efter ett par dagars tystnad att han var ”oroad” över situationen och att man noggrant skulle se över förhållandena i Foxconns gigantiska fabrik i Shenzhen. En vecka senare annonserade Foxconn att lönerna i fabriken skulle höjas – först med 30 procent och senare med uppemot 70 procent. Efter att Apples aktiekurs sjunkit under den turbulenta perioden bromsade fallet in och kursen började så smått att stiga igen.

För Foxconn däremot – som förutom för Apple också producerar elektronikdelar åt storföretag som Sony, Dell, HP och Intel – blev utvecklingen den motsatta. Efter att företaget blivit pressat att höja lönerna och åtminstone något förbättra arbetsmiljön på sin gigantiska fabrik i Kina reagerade börsen kraftigt.

Aktien störtdök.

Vad är det börsen belönar?
Egentligen borde det inte vara några konstigheter.
– Enligt gängse ekonomisk teori kan aktievärdet bara sjunka i sådana här situationer, säger Cristiana Manescu vid Handelshögskolan i Göteborg.

– Högre löner innebär större kostnader för företaget och därmed lägre vinster. Det gäller särskilt för företag som bedriver verksamhet i utvecklingsländer, där låga löner ofta är den främsta konkurrensfördelen.

Det låter enkelt och självklart – om än cyniskt. Men mycket forskning från senare år tecknar en rakt motsatt bild.
– Det mesta visar på samma tydliga samband, säger Andreas Follér, som arbetar som konsult för företag som vill jobba med ”Corporate Social Responsibility”, engagerat.

– De företag som tar ansvar för miljön, arbetsförhållanden och så vidare presterar också bättre än genomsnittet på börsen.

Han får medhåll av professor Lars Hassel, som leder ett forskningsprogram om hållbara investeringar vid Umeå universitet.
– När vi tittade på ett stort antal företag på Stockholmsbörsen såg vi att de företag som är bra på att arbeta med miljö- och socialt ansvarstagande också värderas högre av aktiemarknaden, säger han.

Samtidigt slänger professorn in en brasklapp.
– Det handlar alltså om den långsiktiga utvecklingen. På kort sikt är det väldigt vanligt att aktiekursen faller vid ”dåliga” nyheter.

Man skulle kunna lägga till: Det här gäller i västvärlden.

Är det annorlunda i Kina?
Hittills är det få som systematiskt har undersökt hur börsen i utvecklingsländer reagerar på företag som försöker ta något slags socialt ansvar. Men det finns en del som talar för att finansmarknaderna i Kina och andra utvecklingsländer är mer oförsonliga mot företag som avviker mot det förväntade mönstret.

Erik Andersson undervisar vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet. Han understryker att det ofta är mycket svårt att förstå enskilda händelser på börsen, men vågar sig ändå på en teori.
– Det är Apple som till sist säljer slutprodukten till konsumenten och då är man ju också känslig för krav, bojkotter och så vidare därifrån. Underleverantören Foxconn däremot har ju ingen direkt kontakt med dem som till sist köper de mobiltelefoner eller datorer man tillverkat.

De bedöms efter olika parametrar?
–Ja, de två företagen utsätts för olika former av efterfrågetryck.

Apple konkurrerar med sitt varumärke, Foxconn med låga priser (och följaktligen låga löner). Är det förklaringen till att börsen applåderar Apple och straffar Foxconn – trots att de gått ut med samma budskap om höjda löner?

Om Foxconns aktiekurs fortsätter att falla befinner sig i så fall världens största underleverantör av elektronikkomponenter i en rejäl knipa: Från ena hållet tvingar flera av företagets storkunder Foxconn att höja lönerna för sina anställda, från andra hållet signalerar Hongkong-börsen att man behöver minska sina kostnader.

Intresset ljuger inte
Det är aktievärdet som styr de allra flesta bolag. Om börsen på lång sikt börjar belöna företag – också i Kina – som behandlar sina anställda på ett acceptabelt sätt kommer det att vara lättare att driva igenom krav på fackliga rättigheter och högre löner. Om inte kommer vägen mot mänskliga villkor för Kinas arbetarklass sannolikt att bli än längre och krokigare.

Håll koll på Foxconns aktiekurs framöver. Den kan avslöja mycket om de kinesiska arbetarnas framtid.