Åsa Regnér (S). Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet

ASSISTANSERSÄTTNING Efter Försäkringskassas larm om att tusentals funktionshindrade kan förlora sin assistans väljer regeringen att frysa myndighetens beslut om omprövningar.

Försäkringskassan har tidigare larmat om att en ny vägledande dom kan leda till att funktionshindrade riskerar att förlora sin assistansersättning. Uppemot 6 000 av de cirka 15 000 personer som i dag har statlig assistansersättning bedöms kunna drabbas av dem nya domen.

Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister, meddelade i förra veckan att lagen kommer att skrivas om, men att regeringen inte kan göra något åt domen tills att lagen trätt i kraft.

– Nej, det kan man inte göra enligt grundlagen i ett rättssamhälle. Regeringen kan inte lägga sig i domar, sa Åsa Regnér till Sverige Radio.

Nu väljer regeringen att ”frysa” Försäkringskassans så kallade tvåårsomprövningar tills dess att ny lagstiftning träder i kraft.

– Vi insåg att det här kommer söndertrasa människors liv om förändringarna träder i kraft, sa Åsa Regnér på dagens presskonferens.