Skolan Intresset bland skolorna att delta i försöket med betyg från årskurs 4 är minst sagt svalt. Bara en friskola har hittills anmält sig.

I höst drar försöksverksamheten med betyg från årskurs 4 igång. Tanken är att 100 skolor frivilligt ska delta i försöket och om knappt två veckor går ansökningstiden ut.

Men intresset bland skolorna har visat sig vara svalt. Bara en skola har hittills anmält sitt intresse.

Idén om att införa betyg på prov bygger på en kompromiss mellan allianspartierna – som vill tidigarelägga betygspremiären – och regeringen som vill behålla det nuvarande betygssystemet.

Nu säger tidigare utbildningsminister Jan Björklund (L) till DN att utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) »avsiktligt saboterat« försöket. Björklund anser att ansökningstiden är för kort och är kritisk till att facken samlar ihop lärarnas synpunkter om försöksverksamheten.

– Det ska inte vara så att facket bestämmer. Sedan behövs mycket mer tid och mer information. Det är bara 22 arbetsdagar och det är alldeles för lite, säger Jan Björklund till tidningen.

Gustav Fridolin säger att det svala intresset från skolorna snarare beror på att »intresset för betyg för tioåringar inte är så stort«. Samtidigt lovar han att försöket ska genomföras oavsett hur få skolor som vill vara med.

Läs också: Minst 27 remissinstanser sågar betyg från fyran.