FOTO: Deulimpoyu/flickr

AVTAL 17 Ytterligare tre avtal blev klara under gårdagen. Specialservice-arbetare, bemanningsanställda och svetsmekaniker fick nya treåriga avtal.

Sent igår onsdag accepterade Fastighets och Almega medlarnas bud om ett nytt avtal för specialservice-området. Därmed återkallar fackförbundet sina varsel om strejk. Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson är nöjd med avtalet.

–  Vi har fått ett rent avtal i enlighet med LO-samordningen, industrinormeringen med låglönesatsning.

– Medlarnas hemställan var ordentligt genomarbetad och visar nu vägen för kommande avtal. Jag vill tacka alla för det stöd och engagemang som visat vägen fram till dagens uppgörelse, säger Magnus Petterson.

Det nya avtalet är treårigt och enligt Fastighets ger det löneökningar med 550 kronor i år, 588 kronor 2018 och 600 kronor 2019. Lägsta utgående månadslön till arbetstagare fyllda 20 år höjs med samma summor och blir 22 000 kr i år, 22 588 kr 2018 och 23 188 kr 2019.

– Vi är glada över att vi lyckats avvärja den allvarliga strejk som Fastighets varslat om. En strejk som skulle slagit hårt mot bland annat svensk fordonsindustri. Efter en intensiv medling och långa förhandlingar är vi nöjda med att ha tecknat ytterligare ett nytt kollektivavtal inom märkets 6,5 procent över tre år, säger Anna-Karin Hatt vd Almega i ett pressmeddelande.

LO sade i förra veckan upp avtalet med Bemanningsföretagen, men igår kom parterna överens om ett nytt treårigt avtal med löneökningar på 6,5 procent för perioden.

– Jag är glad över att vi nu kommit överens med arbetsgivarna om likvärdiga villkor för bemanningsanställda som för ordinarie personal. Dessutom är jag väldigt nöjd med den extra avsättningen till pensionen, säger Kent Ackholt, samordningsansvarig på LO för det gemensamma bemanningsavtalet.

Igår tecknade också IF Metall och Industriarbetsgivarna ett avtal på avtalsområdet SVEMEK. Enligt Industriarbetsgivarna följer avtalet märket och innebär årliga löneökningar på 2,0 procent.

– Det är positivt att vi träffat ett nytt avtal i god tid innan det gamla löper ut. Det faktum att det är ett treårs avtal bidrar också till en stabilitet och ett lugn för våra medlemsföretag, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna, ett pressmeddelande.

Samtidigt pågår förhandlingar mellan SEKO och Almega på spårtrafikområdet. Om inte parterna enas under dagen kommer strejk att bryta ut på Fredagen.