Stefan Löfven och Magdalena Andersson.

BUDGET 18 Avdragsrätten för avgiften till a-kassan läggs inte fram i denna budget. Det gör däremot förslaget om att få dra av fackavvgiften. Men det hotar de borgerliga att rösta ner, rapporterar Arbetet.

I onsdags meddelade regeringen att man återinför avdragsrätten för avgiften till a-kassan.  Men regeringen kommer inte att lägga fram  förslaget  även om a-kasseavgift i kommande höstbudget, då man anser att reformen blir för dyr, rapporterar Arbetet.

Däremot lägger de fram, tillsammans med Vänsterpartiet, förslaget om att dra av för fackavgiften. Detta har de borgerliga hotat att rösta ner. SD har inte bestämt sig än.

Fackavgift och a-kasseavgift är två olika delar, där den senare är en egen juridisk enhet, under tillsyn av staten.

Avdragsrätten avskaffades av alliansregeringen 2007. På S-kongressen i våras beslutade Socialdemokraterna att återinföra avdragsrätten, men nu vänder alltså partiet i frågan. Gösta Brunnander, pressekreterare för Magdalena Andersson, förklarar varför andra åtgärder prioriteras före.

– Det går väldigt bra för svensk ekonomi, men det innebär inte att man har oändliga resurser. Vi måste stärka polisen, försvaret och välfärden, säger Brunnander, till Arbetet.

Nyligen la regeringen och Vänsterpartiet fram ett förslag om avdragsrätt för medlemskap i facket, en reform som årligen beräknas kosta 2,67 miljarder. Satsningen kommer rent ekonomiskt att finnas med i budgeten, men efter att Moderaterna och Liberalerna klargjort att de tänker försöka stoppa förslaget i riksdagen, är det oklart om reformen faktiskt kommer genomföras.

Samtliga allianspartier är kritiska till förslaget. Centerpartiet och Kristdemokraterna har dock ännu inte tagit ställning till förslaget. Avgörande blir förmodligen Sverigedemokraternas ställningstagande, men partiet har ännu inte uttalat sig i frågan.

Enligt Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ali Esbati  kommer det att krävas ett separat beslut för att avdraget verkligen ska gå igenom. Förmodligen presenteras en proposition under hösten som sedan kan beslutas under våren.

– Det kommer att behöva ske i form av en separat proposition, men den kommer att läggas snabbt, säger han till Arbetet.