arbetsolycka I somras dog en 21-årig kvinna i en fallolycka på LKAB pelletsverk i Svappavaara. Bara månader innan hade Arbetsmiljöverket riktat kritik mot säkerheten på verket.

När Arbetsmiljöverket besökte pelletsverket nio månader före dödsolyckan påpekade myndigheten att det fanns risk för olyckor och att LKAB borde riskbedöma allt som kan påverka anställdas hälsa eller leda till olyckor. Det rapporterar Sveriges Radios granskande program Kaliber.

– Vi har haft väldigt många ärenden på LKAB under en väldigt lång period, säger Fredrik Hedlund är chef för region Nord på Arbetsmiljöverket till Kaliber.

Men redan 2011 inträffade en allvarlig fallolycka i ett av gruvbolagets verk i Kiruna. Arbetsmiljöverket kritiserade då LKAB och menade att rosten i ett gallergolv hade lett till »livsfara«. LKAB friades i tingsrätten från misstankar om arbetsmiljöbrott, men rätten ansåg ändå att bolaget haft för dålig koll på golven.

Den 21-åriga kvinnan som dog i en fallolycka föll genom ett gallergolv, och LKAB har själva uppgett att rost var en trolig orsak till olyckan.