LÖNESUBVENTIONER Nästan 1 500 jobb som subventionerades av Arbetsförmedlingen under augusti hade en lön under kollektivavtalsnivå, i vissa fall på 16 700 kronor, skriver Dagens Industri. Myndigheten svarar att lönen ska vara »kollektivavtalsmässig« vilket möjliggör något lägre lön.

Statligt subventionerade anställningar ska sedan februari betalas med kollektivavtalsenliga löner. Men under augusti månad subventionerades 1 463 anställningar, trots att de hade en månadslön under 18 000 kronor, visar en granskning som Dagens Industri har gjort.

336 av de anställningarna hade en månadslön under 16 700 kronor.

Men Arbetsförmedlingen försvarar sig med att runt 1 200 av jobben ifråga är inom kommuner, och att merparten av dem är extratjänster.

Ersättningen per dag för extratjänster är 1 140 kronor, och det räcker till en lön på 18 200 kronor i månaden, då de här jobben är subventionerade till 100 procent. Det är cirka 200 kronor lägre än lägsta lönenivå i SKL:s kollektivavtal, som är 18 398 kronor, enligt tidningen Kommunalarbetaren.

Att lönerna ändå i många fall legat under 18 200 kronor är enligt Anna Araskog, sektionschef på enheten tjänster och program på Arbetsförmedlingen, inte nödvändigtvis ett regelbrott.

– Vi har ett uppdrag att se till att lönen och andra villkor alltid är kollektivavtalsmässiga, och vi förhandlar alltid med facket. En lön som ligger strax under kollektivavtalsnivå kan vara okej, till exempel om individen tycker att det är okej, säger Anna Araskog.

När det gäller de jobb med lön under 16 700 kronor i månaden, säger hon att Arbetsförmedlingen ska titta närmare på dem, och att det verkar som att de alla finns i samma kommun.

Men hur lågt är okej att gå när det gäller lönenivå?

– Jag tänker nog att 18 000 kronor blankt känns okej, om kollektivavtalet ligger på 18 300 kronor till exempel. Men kommer man ned mot 17 000 i månaden får man börja fundera, för det är väl lågt, säger hon.

Riktlinjer saknas dock hos Arbetsförmedlingen om hur långt nedåt man kan tänja på lönenivåer, och Anna Araskog påpekar att det alltid är en individuell förhandling.

Enligt LO:s vice ordförande Therese Gouvelin, som i Dagens Industri kräver skärpta krav från regeringen för att kollektivavtalsnivåerna ska hållas, lever Arbetsförmedlingen inte upp till att man ska förhandla med facket vid varje anställning. Anna Araskog medger att myndigheten ibland har haft problem med att nå fram till rätt fackförbund och person med de mejl och blanketter som ska skickas ut inför en förhandling om anställning.

– Där sker ett utvecklingsarbete och en digitalisering för att se till att vi når rätt person och fackförbund.