Arbetsförmedlare har i flera fall aktivt försökt påverka anhörigas ärenden. Det kan Dagens Arena avslöja.

Arbetsförmedlingen brottas med problemet att en stor mängd anställda gör så kallade “otillåtna slagningar” och söker på anhöriga i Arbetsförmedlingens dataregister. Därmed gör de sig skyldiga till misstänkt jäv.

Trots att alla anställda har fått information om att det är otillåtet och trots att alla otillåtna slagningar sedan i april loggas i ett särskilt datasystem, så fortsätter problemen. I augusti registrerades 52 fall av misstänkta otillåtna slagningar och i september 37. Det visar siffror som Dagens Arena har tagit del av.

I ett av Arbetsförmedlingens interna mötesprotokoll från juni i år konstateras att “de otillåtna slagningarna inte har minskat, trots information från flera kanaler”.

– Vi vet inte varför det fortsätter. Kanske tror man att det inte syns. Det är jätteskumt, säger Helena Perlerot arbetsförmedlare och representant för fackförbundet ST.

De otillåtna slagningarna kan ge den anställda en varning eller i värsta fall leda till avsked.

– Vi har en nolltolerans mot det här. Söker man till Arbetsförmedlingen ska man vara trygg med var ens information hamnar, säger Thomas Wolf, förhandlingschef på Arbetsförmedlingen.

Fyra fall som kommit in till myndighetens personalansvarsnämnd de senaste två månaderna handlar om otillåtna slagningar och misstänkt jäv. Detta kan jämföras med Försäkringskassan, som under motsvarande tid haft ett fall i sin personalansvarsnämnd.

I flera fall har arbetsförmedlare gått längre än att bara titta i sina anhörigas filer. Många har aktivt försökt hjälpa till eller flyttat över sin släkting så att man själv blivit handläggare.

Ett av fallen är en arbetsförmedlare i Eskilstuna som gått in i sitt styvdotters akt och aktivt försökt påverka handläggningen av dotterns ärende.

I ett annat fall har en arbetsförmedlare i Ystad gjort en slagning på sin syster och vid två tillfällen hanterat hennes ärende.

Ett tredje fall handlar om en arbetsförmedlare i Jönköping som har gjort en slagning på sin dotter och sedan delat med sig av informationen han hittat till dottern.

I ett fjärde fall har en arbetsförmedlare flyttat över en anhörig från ett annat Arbetsförmedlingskontor till förmedlarens eget kontor och därefter gjort sig själv till handläggare för den anhörige.

Helena Perlerot förstår inte varför slagningarna fortsätter.

– Man går igenom detta i internutbildning när man blir anställd, där det framgår tydligt att sådant här inte är tillåtet, säger hon,