Foto: Fayssal Zaoui/Flickr.
Foto: Fayssal Zaoui/Flickr.

Ungas psykiska hälsa Bris larmar. Antalet samtal från barn som mår extremt dåligt ökade under sommaren med 40 procent. Något Sveriges Radio Ekot var först med att rapportera. 

Bris, Barnens rätt i samhället, har släppt en ny rapport som undersökt barns mående under sommaren.

Bris ser en dramatisk ökning av samtal om psykisk ohälsa under årets sommarlov jämfört med 2017 års sommarlov. Det handlar om svåra samtal om exempelvis självdestruktivitet och självmord, som ökat med 46 procent respektive 41 procent.

– Det är mycket oroande att allvarsgraden har ökat i samtalen under denna sommar. Barns samtal till Bris visar att samhällets stöd inte fungerar och inte räcker till, något vi larmat om upprepade gånger. Ingen ska behöva tänka på självmord på sitt sommarlov, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris genom ett pressmeddelande.

Även samtalen som berör samhällets andra stödinsatser riktade mot barn och unga ökar. Många unga upplever att till exempel Barn och Ungdomspsykiatrin, BUP, och Elevhälsan inte fungerar.

De samtalen ökade med 104 procent jämfört med förra årets sommarlov. Att många stödinstanser stänger på sommaren gör att de som mår allra sämst blir lämnade helt ensamma, menar Bris som vill se en förändring.

– Många politiker har lyft frågan och lovat krafttag nu i valrörelsen. Efter valet om några veckor vill vi se att det börjar hända saker snabbt, ett barn som mår dåligt ska inte behöva vänta en dag till. Alla barn ska ha snabb tillgång till likvärdig, kvalitativ, säker och individuellt anpassad stöd och vård i hela vårt land, säger Magnus Jägerskog.

Antalet barn och unga som tar sitt liv minskar över en tioårs period, men de som mår så dålig att de skadar sig själva ökar stadigt.

Inför terminsstarten ser Bris också en tydlig ökning av frågor från barn som kretsar kring skolan och oro kring att börja skolan.

Samtalen rör ensamhet, utanförskap, våld och kränkningar, svårigheter i skolan, stress, betyg, höga krav.

Det kan också handla om brist på stöd eller att man inte får tillräckligt stöd i skolan. Eller oro inför nya saker som till exempel att ett barn ska byta klass, få en ny lärare eller få nya ämnen.

Även under 2017 ökade samtalen till Bris. I förra årets års rapport fastslog organisationen att barn upplever en förstärkt social tävlan, där skolan på systemnivå förstärker pressen på barn.

Rapporten konstaterar att stödet inte har ökat i samma utsträckning som påfrestningarna, och att det resulterar i ökad psykisk ohälsa bland barn och unga.

»Sverige lever inte upp till sitt åtagande om att verka för varje barns bästa uppnåeliga hälsa. Skolgången inverkar negativt på barns mående, omsorgen klarar inte sitt uppdrag och vården lyckas inte möta vårdbehovet. Samhällsfunktioner brister även när det gäller barns rätt till information, delaktighet och att komma till tals i frågor som rör dem.«