Skärmdump, SVT

MODERATKRIS Efter de senaste dagarnas turbulens i Moderaterna  meddelade partiledaren Anna Kinberg Batra (M) idag att hon avgår.

11 av 22 länsförbund och ungdomsförbundet MUF har under de senaste dagarna krävt moderatledarens avgång. Idag kom beskedet vid en presskonferens i moderaternas högkvarter på Blasieholmen vid halv tio på fredagsförmiddagen, Anna Kinberg Batra har meddelat att hon avgår.

– Förutsättningarna finns inte för att göra ett bra jobb, säger hon på presskonferensen, och betonar att det Moderaterna behöver nu är fokus på politiken.

Hon beskrev läget som ett politiskt självskadebeteende, när fokus på opinionssiffror och hennes ledarskap överskuggar politiska förslag.

– Situationen som den är nu gör att vi inte får prata om det politiska innehållet, säger hon.

Under morgonen kom beskedet från Moderaternas presschef Linda Norberg att Kinberg Batras beslut om att sitta kvar står fast, men beskedet på presskonferensen var alltså tvärt om. Beslutet ska Anna Kinberg Batra ha tagit under torsdagskvällen.

– Det var en samlad bedömning av situationen, säger hon.

Anna Kinberg Batra säger att hon nu har valt att kalla till en extrastämma där hennes efterträdare kommer att utses och moderatledaren betonar under presskonferensen att det är viktigt att hela partiet ställer sig bakom den nya partiledaren. Valberedningens ledare Lars Ingvar Ljungman, kommer att börja arbeta omgående för att ta fram kandidater till en ny partiledare.

Enligt Aftonbladet kommer partiet efter presskonferensen att hålla ett partistyrelsemöte, lett av Anna Kinberg Batra.